Energiingenjör, 180 hp

Spara favorit Skriv ut

Det brinner i knutarna. Världens klimatmål gör det nödvändigt att snabbt hitta nya energilösningar. Behovet av mer effektiva energisystem är akut, både av ekonomiska och miljömässiga skäl. Ny, spännande teknik med extremt låga koldioxidavtryck gör nu detta möjligt. Utbildar du dig till energiingenjör kan du därför räkna med att bli hett eftertraktad hos tusentals arbetsgivare som behöver utveckla sina system. Programmet Energiingenjör ges både på distans och på campus.

Energiingenjörsprogrammet är utformat för att passa den flexibla studenten som vill kunna välja mellan att studera hemma eller vid campus. Utbildningen har sitt fokus inställt på olika system, vilket innebär att du lär dig designa, utveckla och styra energisystem för produktion av värme och el – två grundpelare i det moderna samhället. Du får lära dig teknikerna bakom allt från fjärrvärme och industriella system till mer småskaliga varianter som värmepumpar, solenergi och vindkraftverk.

Det första året läser du inledande energikurser samt grundläggande ämnen som matematik och data. Det andra året läser du om olika sorters energiteknik och system för att styra energianläggningar. Det tredje året fördjupar du dina kunskaper ytterligare med kurser som fokuserar på uthållig energiteknik, som till exempel biobränslen. Utbildningen avslutas med ett tio veckors examensarbete.

Som student på Energiingenjör har du möjlighet att välja om du vill läsa på Campus Sundsvall eller på distans. Studieformen för båda alternativen är det omvända klassrummet, eller ”Flipped Classroom” som det också kallas. Det innebär att föreläsningarna är inspelade i förväg och att såväl campus- som distansstudenter ser dem på egen hand. Därefter träffas studenter och lärare, fysiskt på campus eller via skärm, för att arbeta med innehållet i föreläsningen.

Vilken form du än väljer så räkna med att lägga ned minst 40 timmar i veckan på studier, samt att delta i de lärarledda moment som sker dagtid.

Sammankomster

Du som läser på distans behöver resa till Sundsvall 2-3 gånger per termin för vissa laborationer, seminarier och projektredovisningar. Då får du bland annat använda vårt unika energilabb för att genomföra laborationer i full skala.
Läser du på campus är det ändå distansmetodiken Flipped Classroom som gäller, men dessutom får du grupphandledning med lärarna flera gånger i veckan.

Behörighet

Grundläggande behörighet +
Fysik B, Kemi A och Matematik D.
Eller:
Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c
(OB 8)

Examen efter genomförda studier

Högskoleingenjörsexamen
Högskoleingenjörsexamen med inriktning mot energiteknik, som översätts till Degree of Bachelor of Science in Engineering: Energy Engineering.

Efter utbildningen

Som energiingenjör är du eftertraktad och får jobb efter avslutad utbildning. Du kan arbeta med att utveckla energisystem hos en mängd olika arbetsgivare, som energibolag, industrier, konsultföretag och kommuner.

Arbetslivskontakt

Vi driver utbildningen i nära samverkan med regionens industri. Många bestämmer sig för att göra det avslutande examensarbetet på ett företag. Det är inte ovanligt att sommarjobb eller examensarbete leder till en anställning efter utbildningen.

Artiklar relaterade till utbildningen

Branschnära samarbete

Här hittar du en lista över företag som söker studenter som vill skriva examensarbeten, söker praktikplatser, extrajobb eller jobb efter utbildningen.

En energiingenjör är eftertraktad och har en god chans till jobb efter avslutad utbildning

Kristina läste till driftingenjör vid Mittuniversitetet. Hon gjorde sitt avslutande examensarbete i en forskargrupp inom bioenergi som forskar om förgasning av biomassa till syntesgas för produktion av elektricitet, drivmedel och kemikalier. 

Arbetsglädje som ger energi

Fritt och varierat. Personlig utveckling. Goda chanser till jobb utomlands. Per-Arne Persson, enhetschef på Eon, kan inte annat än lovorda arbetet som energiingenjör. "Det är helt enkelt väldigt roligt", säger han.