Magisterutbildning i svenska språket, 60 hp

Spara favorit Skriv ut

Utbildningen ger dig möjlighet att prova på självständigt forskningsarbete. En magisterexamen i svenska språket är av stort värde inte bara inom utbildningssektorn, utan även inom kultursektorn i stort samt i medievärlden. Den ger vidare behörighet för forskarutbildning.

Huvudsyftet med utbildningen är genomförandet av en kvalificerad språkvetenskaplig uppsats/självständigt arbete, men därutöver ingår fyra kurser, varav en inom valbart område. Seminariediskussionerna ägnas åt olika forskningsområden inom svenska språket och syftar till att du ska bredda din kompetens och vidga din överblick inom det språkvetenskapliga området. Utbildningen är i hög grad forskningsanknuten. Vid valet av uppsatsämnen uppmuntras särskilt projekt som anknyter till pågående forskning inom ämnesgruppen. Samtidigt har du själv stora möjligheter att styra uppsatsens inriktning.

Behörighet

För tillträde till utbildningen krävs avlagd kandidatexamen med minst 90 hp GR (A, B, C) i huvudområdet svenska språket.

Urval

Urvalet baseras på antalet avklarade akademiska poäng i intervallet 30-285 hp godkända fram till och med sista anmälningsdag. I urvalet rangordnas de sökande efter totalt redovisade akademiska poäng.

Examen efter genomförda studier

Magisterexamen
Magisterexamen med huvudområdet svenska språket som översätts till Degree of Master of Arts (60 credits) with a major in Swedish Language.

Efter utbildningen

En magisterexamen i svenska språket ger dig kompetens som är användbar inom en rad områden, bland annat inom utbildningssektorn, inom journalistiken och i mediebranschen. Du uppfyller också förkunskapskraven för att kunna fortsätta dina akademiska studier med en forskarutbildning.

Humaniora med spets

Humaniora

Humaniora lockar i dag få studenter vid svenska universitet och området sägs vara i kris. Samtidigt sysslar humanioraforskarna med ämnen där det ena är mer spännande än det andra. I en intervjuserie möter vi några av dem, religionshistorikerna Maths Bertell och Jörgen Magnusson, ortnamnsforskaren Eva Nyman  och historikern Per Sörlin vid Mittuniversitetet.