Pedagogiskt stöd vid funktionsnedsättning
Om du har sådan funktionsnedsättning att du behöver stöd för att genomföra dina studier finns det möjligheter till kompensatoriskt stöd. På Mittuniversitetet finns samordnare på varje campus. Tag kontakt med samordnaren när du påbörjat din utbildning.
OBS! För att få stöd, måste du ha läkarintyg/intyg/diagnos, som du ska sända in till samordnaren på den ort du ska läsa. Innan du kontaktar samordnaren ska du fylla i och ta med blanketten för Ansökan om pedagogiskt stödLyssna.
Stöd som kan bli aktuella efter samråd mellan samordnare och student:
- Anteckningsstöd
- Anpassad kurslitteratur
- Mentorstöd
- Resursrum
- Tekniska/pedagogiska hjälpmedel
- Teckenspråkstolk/skrivtolk
- Specialarrangemang vid examination
- Lokalanpassning
Anteckningsstöd
Kan erbjudas student som på grund av sin funktionsnedsättning inte själv kan anteckna under föreläsningar och/eller annan undervisningsform. Det är vanligt att en kurskamrat åtar sig uppgiften. Observera att du som student skall vara närvarande vid föreläsningen för att få anteckningsstöd.
Anpassad kurslitteratur
Du som har läsnedsättning har rätt att få anpassad kurslitteratur såsom talböcker, punktskriftsbok eller förstorad text. Lånen är gratis. Ta kontakt med biblioteket som ser till att du får ett låntagar-id.
Länk till bibliotekets sida om läsnedsättning
Länk till bibliotekets webbplats
Mentorstöd
Mentor kan vara en person du bollar idéer med, får stöd av när det gäller att organisera och planera dina studier. Ofta träffar du mentorn regelbundet under studietiden.
Resursrum
Rummet är tillgängligt för studenter med funktionsnedsättning som är i behov av särskilt datorstöd. Rummet har höj- och sänkbara bord, datorer utrustade med anpassade programvaror, instruktionspärmar och scanner. Rummet är bokningsbart via studentportalen. Student som genom samordnaren fått tillträde till rummet och vill ha hjälp med introduktion i dataprogrammen ska vända sig till biblioteket på respektive campus.
Läs mer om vilka programvaror som datorerna är utrustade med (PDF)
Tekniska/pedagogiska hjälpmedel
Under studietiden ges du möjlighet att låna enklare tekniska hjälpmedel såsom läspenna och fickminne (ej datorer och personliga hjälpmedel). Observera att du endast får spela in föreläsningar där du själv är närvarande. Informera alltid föreläsaren innan du spelar in föreläsningen. Visa upp intyget du fått av samordnaren för pedagogiskt stöd om föreläsaren så kräver.
Teckenspråkstolk/skrivtolk
Till hörselskadad eller döv student anskaffas teckenspråkstolk/skrivtolk. Behov av tolk bör anmälas i mycket god tid till berörd samordnare helst i samband med antagningsbesked. Hörslingor finns i vissa lokaler.
Specialarrangemang vid examination
Förlängd tentamenstid, eget rum samt ev datorstöd beslutas av samordnaren. Anmälan till tentamen görs via Studentportalen. Övriga eventuella examinationsformer beslutas ev examinator.
Tentamensanmälan – Så gör duLyssna
Lokalanpassning
De flesta lokaler på Mittuniversitetet är tillgängliga för dig med funktionsnedsättning. Hörslingor finns i vissa lokaler. Om extra installationer måste göras bör förberedelserna ske i god tid.