Utbildning – Lika villkor inom högskola och universitet

Spara favorit Skriv ut 8 feb februari 2016

Utbildningen vänder sig till anställda vid Mittuniversitetet. 

I likhet med det omgivande samhället präglas universitetsmiljön av ständig utveckling och förändring. En ökad mångfald av studenter och medarbetare bidrar till hela verksamhetens och den enskilda individens utveckling. I linje med detta är det särskilt viktigt att undanröja hinder som begränsar individers eller gruppers deltagande och utveckling inom Mittuniversitetet. Ökad medvetenhet och kunskap om rådande normer och maktstrukturer är en viktig pusselbit i utvecklingen mot ett lärosäte som i högre grad än i dag präglas av lika villkor.

Syfte

Syftet är att deltagaren ska utveckla kunskaper och färdigheter för att aktivt och medvetet kunna arbeta för lika villkor i den egna verksamheten.

Innehåll

Utbildningen innefattar både en allmän introduktion till lika villkor som kunskapsområde och en introduktion till hur maktdimensioner som exempelvis kön, sexualitet, klass, etnicitet och funktionsförmåga påverkar verksamheten på sätt som kan skapa olika villkor. Den ger dig även övning i hur du genom praktisk handling i den egna verksamheten kan bidra till ett lärosäte på lika villkor för alla.

Undervisning

Utbildningen ges på kvartsfart med träffar på någon av campusorterna vid fyra tillfällen. Däremellan kommunicerar deltagarna via utbildningsplattformen Moodle. Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, litteraturstudier, gruppdiskussioner och övningar.

Litteratur

Följande kurslitteratur är obligatorisk:

  • Att bryta innanförskapet: kritiska perspektiv på jämställdhet och mångfald i akademin. Kerstin Sandell (red)
  • Inte bara jämställdhet, Intersektionella perspektiv på hinder och möjligheter i arbetslivet. Paulina de los Reyes.
  • Om genus. Raewyn Connell (red)

Genomförande, tid och kostnader

Utbildningen startar i oktober 2015 och avslutas med examination i april 2016. De fyra heldagsseminarierna kommer att äga rum

  • Tis. 13/10, 10:30–16:00 i Sundsvall – inledande träff
  • Tors. 3/12, 10:30–16:00 i Östersund
  • Tis. 2/2, 10:30–16:00 i Sundsvall
  • Tors. 3/3 10:30–16:00 i Östersund – avslutande träff

För lärare ges 85 timmar extra kompetensutvecklingstid i tjänsteplaneringen för genomförandet av kursen. För T/A personal ska motsvarande utrymme tillskapas från de ordinarie arbetsuppgifterna. Den egna verksamheten bekostar dessa samt kurslitteratur och eventuella resor till de gemensamma träffarna.

Kursintyg

Du kan välja om du vill gå utbildningen och efter examination tillgodoräkna dig 7,5 hp eller nöja dig med ett vanligt kursintyg. 

Anmälan

Antalet platser är begränsat och vi vill försöka få deltagare från olika verksamhetsdelar representerade. Intresseanmälan gör du, efter förankring hos din chef, i formuläret senast 25 september. Besked om man kommer med på kursen lämnas den 1 oktober via mejl till de som anmält sig.

Mer information

För mer information om utbildningens upplägg och innehåll kan du vända dig till Gunilla Olofsdotter, Lars Reinikainen eller Angelika Sjöstedt-Landen.

Övriga frågor besvaras av Niklas Bergman, lika villkorshandläggare.

Anmälan