Mittuniversitetet för inkludering

Spara favorit Skriv ut 30 mar mars 2016

Hela Europa, inklusive Sverige, står inför en stor utmaning i den rådande flyktingsituationen. Som universitet kan och vill vi bidra och hjälpa samhället i den utmaningen. Här har vi samlat våra forskare på området samt information om konferenser, utbildningar och andra relevanta initiativ.

Forskning

Folkhälsovetenskap – äldre migranter

Äldre migranters hälsa och välbefinnande. Docent Eija Viitasara i samarbete med forskare Bahareh Eslami, professor Gloria Macassa och professor emeritus Joaquim Soares.

Folkhälsovetenskap – inkluderande arbetsliv och hälsokommunikation

Hälsokommunikation som en del av samhällsorienteringen för nyanlända, hälsofrämjande aktiviteter samt forskning om nyanlända i relation till ett inkluderande och hållbart arbetsliv. Lektor Heidi Carlerby.

Katarina Giritli Nygren

Genusvetenskap – EU-migranters situation

Genusvetenskap – EU-migranters situation Svenska kommuners hantering av EU-migranter kopplat till risk och trygghet. Docent Katarina Girtili Nygren (tillsammans med Sara Nyhlen).

Örjan Sundin

Psykologi – posttraumatisk stress

Posttraumatisk stress, integration och livskvalitet, metoder för välbefinnande, modell för mottagande. Professor Örjan Sundin.

Jessica Jönsson 300p

Socialt arbete – internationell migration

Globala sociala problem och lokala konsekvenser, internationell migration samt flyktingmottagande och socialt arbete. Lektor Jessica H Jönsson.

Mats Blid

Socialt arbete – hemlösa och immigranter

Utvärdering av nya metoder för att bättre inkludera hemlösa och immigranter. Lektor Mats Blid.

Masoud Kamali 300p

Socialt arbete – migration, integration

Migration, integration, strukturell diskriminering, marginalisering och dess relevans för välfärdsstaten och samhället. Professor Masoud Kamali.

Sociologi – Etablering av nyanlända i lokalsamhället

Samarbetsprojekt ”Innanförskapsakademin”: introduktion av nyanlända på arbetsmarknaden genom anpassade insatser. Professor Anna Olofsson.

Olof Oscarsson

Sociologi – krishantering

Hur sker krishanteringen i kommunerna, hur hanteras boenden och omhändertagandet, hur uppfattar personalen sitt arbete kring detta. Doktorand Olof Oscarsson. 

Jon Nyhlén

Statsvetenskap – lokalt flyktingmottande

Lokal flyktingpolitik, svenska kommuners vilja och motivation till att ta emot flyktingar, Sverigedemokraternas inflytande på den lokala politiken, kommuners mottagning av ensamkommande flyktingbarn. Lektor Jon Nyhlén (tillsammans med Gustav Lidén).

Gustav Lidén

Statsvetenskap - integrationspolitik med regionalt fokus

Forskning om etableringsreformen på regional nivå, invandring till jobb, flyktingars livssituation. Docent Gustav Lidén (tillsammans med Jon Nylén).

Välkommen till workshop

Hela Europa, inklusive Sverige, står inför en stor utmaning i den rådande flyktingsituationen.Vi vet att i våra regioner pågår just nu ett intensivt arbete för att ta emot flyktingar. Även frivilliga insatser genomförs i stor skala runt om i samhället.

Välkommen till workshop

Mittuniversitetet bjuder in till workshop i Östersund den 13 april och i Sundsvall den 19 april där vi samlar forskare med kunskap om inkludering med mera.

Här kan du anmäla dig till workshopen

Program workshop om inkludering.pdf

Debatt om inkludering

Att lyckas med inkluderingen av regionens nyanlända är en investering för framtiden. Det skriver Anders Söderholm, rektor och Mats Tinnsten prorektor i en debattartikel med anledning av universitetets initiativ med workshops för inkludering.

Läs debattartikeln här.

Utbildning

Utökade kunskaper i lärarutbildningar
För att våra lärarstudenter ska vara väl rustade att hjälpa nyanlända erbjuder vi föreläsningar, seminarier och workshops inför den första praktikperioden. För mer information, kontakta Lena Boström.

Utbildningsprogram för ökad kunskap om integration
På avdelningen för humaniora planeras ett nytt utbildningsprogram med fokus på integration. Programmet förväntas starts ht 2017. För mer information, kontakta Per Hammarström.

Utbildning socialt arbete: Internationell och Interkulturell profilering
Avdelningen för socialt arbete (SOA) har en utbildning i socialt arbetet med Internationell och Interkulturell profilering där frågor om globalisering, globala sociala problem, migration och integration är centrala inom utbildningen. Läs mer här.

Kurs i migrationspolitik
En helt ny kurs i migrationspolitik i Europa och Sverige startar hösten 2016. Läs mer om kursen här

Korta vägen

Korta vägen är en utbildning som Folkuniversitetet ger på uppdrag av Arbetsförmedlingen och som vänder sig till utlandsfödda akademiker med akademisk examen eller akademiska studier från hemlandet. Utbildningen ökar möjligheterna att få ett arbete och förbereder för högskolestudier.

I Korta vägen bidrar Mittuniversitetet med bland annat högskoleinformation, studievägledning, biblioteksinformation och föreläsningar om jämställdhet och genusvetenskap samt utbildning i svenska språket.

Läs mer om Korta vägen här.

Nätverk

Include - ett nätverk för breddad rekrytering
Mittuniversitetets Lika villkors-grupp deltar i nätverket Include som med den årliga konferensen uppmärksammar ”Utbildning på flykt”. Lokalt sker ett samarbete med Arbetsförmedlingen och Folkuniversitetet med projektet Korta vägen för att underlätta utlandsfödda akademikers väg till yrkeslivet. Kontakta Niklas Bergman för mer information. 

Östersund academic network
Nätverk för akademiker i Östersund, initierat av forskare på Mittuniversitetet men som vänder sig till alla akademiker oavsett ursprung för att skapa samhörighet och en intellektuell mötesplats. Gruppen träffas regelbundet. Kontakt med gruppen får man via gruppens Facebooksida.

Konferens

Konferens om ett hållbart och inkluderande arbetsliv
Forskningskonferensen FALF 2016 äger rum -15 juni 2016 på campus Östersund med föreläsningar och workshops med olika teman som rör inkludering och hållbarhet i arbetslivet.
Läs mer www.falf2016.se