Om fem år har jag förhoppningsvis startat eget

Spara favorit Skriv ut

Per Håkansson har varken Volvo, villa eller vovve. Däremot en Saab, radhus, fru, barn och en katt. För Per som är 35 år gammal är det en speciell utmaning att plugga på heltid och samtidigt ha familj.

Han bor i ett grått radhus med vita knutar i Östersundsförorten Torvalla. Det ser väldigt familjärt ut och är inte det första man tänker på när man tänker studentboende. Radhuset delar han med sin fru och sonen Melvin som är åtta år och katten Vit-Tass, 6 månader.

– Har man jobbat i 16 år och vant sig vid en trygg ekonomi är det svårt att anpassa sig till en enklare studieekonomi. Men visst har vi det bra ändå trots att vi drar in på vissa utgifter, summerar Per Håkansson läget.

För att få ihop ekonomin har de sett över alla kostnader och minimerat de mest onödiga utgifter som de inte anser superviktiga. Han och familjen reser inte lika mycket nu och den där motorcrossen sonen skulle vilja ha får helt enkelt vänta ett tag till. Katt blev det i alla fall.

– Jag tar studielån för jag vill inte äta nudlar hela tiden. Bra kost är något jag värdesätter högt, säger Per Håkansson och ler. 

Pluggar till socionom

Att det blev Östersund beror på flera orsaker men Per fick ett erbjudande om arbete i Östersund och han har sedan dess bott här lite drygt ett år. Men annars handlar det om socionomutbildningen. Per Håkansson har ett stort socialt engagemang och har under några år arbetat med unga som hamnat på glid och Per minns arbetet som lärarvikarie på högstadiet när han var drygt 20 år.

– Jag fick arbeta med stökiga elever utanför den vanliga undervisningen. Jag var ganska hård och ville att alla skulle visa respekt för varandra. Senare träffade jag på några av dem på stan hemma i Trollhättan och de kom fram och gav mig en kram. Det var en trevlig känsla och jag kände mig bra i mitt yrke, berättar Per Håkansson. 

Efter det utbildade han sig till behandlingsassistent och har jobbat med flera olika yrken i många branscher, bland annat bilindustrin. Nu vill han ha nya utmaningar och arbeta med större samhällsstrukturer. Gärna internationellt.

– Jag vill jobba med uppdrag som gör skillnad och som når ut till fler. Socionomutbildningen hoppas jag ger mig den legitimiteten att arbeta på det sättet, säger Per Håkansson som har ett stort engagemang i Asien och inte minst på Sri Lanka där han rest mycket. 

Mer än heltid

Det kan vara tufft att plugga och Per Håkansson tycker definitivt att det är ett heltidsarbete. Till och med mer. För det mesta är det föreläsningar dagligen.

– Att studera går inte att jämföra med att arbeta tycker jag. Det är något helt annat. Jag är van vid att vara steget före i mitt arbete, men det är annorlunda att studera. Studierna är en utmaning, säger Per Håkansson och visar lagboken i studiekammaren.

Per Håkansson tycker han har hittat en bra balans mellan familjeliv och studier. Han försöker studera så mycket som möjligt på dagarna medan Melvin är i skolan. Sonen är givetvis viktigast och att vara mycket med honom är en självklarhet.

– Melvin leker mycket med kompisar efter skolan och det är ju jätteviktigt att han får göra det, samtidigt som jag behöver studiero, säger Per Håkansson och pekar på vissa krockar av behov när en förälder studerar.

Åldersskillnad

Många av Per Håkanssons studiekamrater är yngre. Ibland mer än tio år. Han tycker hans egna erfarenheter och mognad för det mesta är en fördel. Hans bakgrund gör att han ser saker på ett annat sätt och han vet vem han är och vart han är på väg.

– Men ibland är perspektiven så annorlunda att det kan vara svårt att kommunicera med de som är lite yngre. Det kan vara lite frustrerande, säger Per Håkansson.

Var ser du dig själv om fem år?

– Världen är inne i ett tjänstesamhälle och det gäller även socialt arbete. Om fem år har jag förhoppningsvis startat eget, eventuellt som konsult med uppdrag av olika karaktärer, nationellt som internationellt. Familjen har utökats och vi reser mycket tillsammans. En större båt för fiske kan också bli aktuellt.

Film om Socionomutbildningen på Mittuniversitetet