Ledigheter

Spara favorit Skriv ut 2 maj maj 2014

Arbetsgivaren kan bevilja dig ledighet för olika ändamål. En del ledigheter har du rätt till. Andra ledigheter beviljar arbetsgivaren om det kan göras med hänsyn till verksamheten. De ledigheter som du har rätt till är ledighet för studier, viss föräldraledighet, ledighet för närståendevård och av trängande familjeskäl samt för utlandstjänstgöring. Annan ledighet beviljas om det kan göras utan olägenheter för verksamheten.

Om man har en tillsvidareanställning vid universitetet beviljas man ledighet från den anställningen om man samtidigt får en annan statlig visstidsanställning. Detta gäller dock normalt i högst två år.

Om man vill pröva en annan anställning kan arbetsgivaren medge ledighet i högst sex månader.

Föräldraledighet

Gällande regler för föräldraledighet enligt försäkringskassan hittar du under www.forsakringskassan.se

Du anmäler själv till försäkringskassan när du ska vara tjänstledig. På din arbetsplats pratar du med din närmaste chef i god tid; minst 2 månader i förväg. Du fyller i en tjänstledighetsansökan (blankett "Föräldraledighet och närståendevård") som du lämnar till din chef.

Utöver den lagliga rätten till föräldraledighet kan du som statsanställd beviljas förkortning av arbetstiden enligt Tjänstledighetsförordningen (1984:111) för vård av barn intill det att barnet fyller 12 år. Förutsättningarna för denna rätt till ledighet är att du varit anställd de senaste sex månaderna eller sammanlagt 12 månader de senaste två åren.

Vid föräldraledighet betalar universitetet ett föräldrapenningtillägg. Tillägget är 10 procent av daglönen upp till basbeloppstaket. På lönedelar som överstiger basbeloppstaket är föräldrapenningtillägget 90 procent av daglönen. Föräldrapenningtillägg utbetalas för sådan dag under föräldraledigheten då du tar ut föräldrapenning över lägstanivå. Föräldrapenningtillägget utbetalas sedan du skickat kopia av utbetalningsbeskedet från Försäkringskassan till din lönehandläggare. Tillägget utbetalas för högst 360 dagar för varje barn.

Ledighet med lön

Full lön kan du få vid ledighet för:
Flyttning: 1 arbetsdag
Examen/tentamen: högst 5 arbetsdagar per kalenderår
Fackligt förtroendemannauppdrag: högst 10 arbetsdagar per kalenderår
Allvarligare sjukdomsfall, dödsfall, begravning, bouppteckning eller arvskifte inom egen familj: högst 10 arbetsdagar per kalenderår.  

Begravning gäller den närmsta släktkretsen, d.v.s. make/maka/sambo, barn, barnbarn, syskon, föräldrar, mor- och farföräldrar, fosterföräldrar, svärföräldrar, moster/morbror, faster/farbror, syskonbarn, svärson/svärdotter, svåger/svägerska även styvföräldrar jämställs med dessa släktingar.

Besök hos tandläkare vid akuta tandbesvär. 

Ledighet utan lön

Enligt lag har i princip varje arbetstagare med en viss anställningstid rätt till ledighet för studier. Arbetsgivaren har dock möjlighet att uppskjuta ledigheten till senare tid än du begärt.
Enskild angelägenhet: 100 % avdrag
Studier: 100 % avdrag
Närståendevård: 100 % avdrag