Samhällsvetarprogrammet, 180 hp

Spara favorit Skriv ut

Samhällsvetare arbetar bland annat med analys och utvärdering av olika samhällsfrågor. Programmet ger dig breda kunskaper om hur samhället organiseras, styrs och påverkar oss som individer och grupp. Utbildningen har en kombination av statsvetenskap och sociologi där ett av dem blir ditt huvudområde. Även studier i juridik ingår. Programmet har genomgående en stark samverkan med regionala aktörer. Det framträder särskilt under programmets femte termin när praktik och teori kombineras.

Programmet ger dig breda kunskaper om hur samhället organiseras, styrs och påverkar oss som individer och grupp.

En röd tråd genom Samhällsvetarprogrammet är samhälleliga förändringsprocesser. Tillsammans ger sociologi och statsvetenskap både en bred och djup kunskapsbas där det statsvetenskapliga perspektivet fokuserar på ramarna för samhället och dess politiska styrning och det sociologiska perspektivet fokuserar på sociala strukturer samt på relationen mellan individ och samhälle. De båda ämnena studerar således samhälleliga strukturer som till exempel välfärd, privata aktörers påverkan på beslutsfattande och arbetsmarknad. Förutom en gedigen grund i samhällets organisation får du bland annat lära dig att analysera politiska system och metoder inom utrednings- och utvärderingsarbete, något som är efterfrågade kunskaper på arbetsmarknaden.

Förutom djupgående teoretiska kunskaper i de båda ingående ämnena har programmet även en stark arbetslivsanknytning. Under hela utbildningen sker en samverkan med lokala och regionala aktörer som tar sig uttryck i bland annat projekt och praktik, gästföreläsningar och temadagar. Under den femte terminen är detta särskilt betonat då fokus riktas mot konkret samhällsanalys då en del av terminen är förlagd ute i praktiska verksamheter.

Sammantaget ger utbildningen en inriktning som ger fördjupad kunskap om hur olika politiska frågor drivs och får fotfäste bland beslutsfattare, liksom den analytiska förmågan att också se konsekvenserna av de politiska besluten både ur ett sociologiskt och ett statsvetenskapligt perspektiv.

Behörighet

Grundläggande behörighet

Examen efter genomförda studier

Kandidatexamen
Filosofie kandidatexamen med huvudområdet statsvetenskap alternativt sociologi översatt till
Degree of Bachelor of Science with a major in Political Science or Sociology

Efter utbildningen

De arbetsuppgifter du utbildas för kan variera mellan kvalificerad handläggning, utredningsuppdrag och planering på flera nivåer inom olika verksamhetsområden. Utbildningen förbereder dig för att arbeta både inom den privata och den offentliga sektorn, biståndsorganisationer och frivilligorganisationer, både nationellt och internationellt.