"Organizing Community Resilience: An examination of the forms of sociality promoted in community resilience programmes"
På kort tid har lokalsamhällen blivit strategiska huvudmål för resiliensfrämjande program. Den bakomliggande tanken är att motståndskraft mot, anpassning till och återhämtning från störningar kan förbättras av starka lokalsamhälleliga relationer. Medan tidigare beredskapskampanjer många gånger gjorde enskilda medborgare ansvariga för sin säkerhet, syftar dagens program till att stärka sociala relationer på lokal nivå för att därigenom främja resiliens. Man menar att resiliens har en fördel i att det inte bara handlar om beredskap och återhämtning, utan är också ett sätt att stödja utveckling, hållbarhet och jämlikhet.
Denna presentation undersöker de former av sociala relationer som värderas och uppmuntras i resiliensensprogrammen, såväl diskursivt som praktiskt. Utgångspunkten är hur begreppet ”community” (gemenskap, lokalsamhälle) kom att ersätta ”det sociala” i ett stort antal statliga program under 80-talet. Därefter kommer vi att undersöka på ett antal resiliensprogram som införts i USA; i synnerhet ifrågasätts programmens tolkning av ”community”, de typer av relationer som uppmuntras och de former av resiliens de föreskriver. Avslutningen kommer sedan att behandla hur lokala resiliensinitiativ kan både förstärka och utmana den nyliberala inramningen av resiliens och dess fokus på individuell beredskap.
Chris Zebrowski är lektor i Statsvetenskap och Internationella relationer vid Loughborough University, Storbritannien, och biträdande redaktör för tidskriften Resilience: International Policies, Practices and Discourses. Hans forskning undersöker uppkomsten av diskurser kring resiliens och hur de påverkar krisledningens grund och praktik. Hans bok The Value of Resilience: Securing Life in the Twenty-First Century, publicerades 2016 som en del i Routledges serie Interventions.
Presentationen hålls på engelska.