En mycket viktig bas för psykologiämnets forsknings- och forskarutbildningsmiljö utgörs av det psykologiska forskningslaboratoriet. Detta har byggts upp successivt under flera år och används nu både för ren forskning och i undervisning (uppsatsarbeten, laborationer, demonstrationer).
I samband med inflyttningen i de nuvarande lokalerna utvecklades detta till ett mycket omfattande och specialdesignat psykologilaboratorium med goda resurser för laboratoriebaserad psykologisk forskning – alltifrån grundläggande psykofysiologisk, kognitiv-emotionell och stressrelaterad forskning till miljöpsykologiska studier och arbetssimuleringar av olika slag och socialpsykologisk (t ex kommunikations- och grupprocessinriktad) forskning.
Under de senaste åren har laboratoriet kunna byggas upp och utrustas via MIUN-interna medel (HUV-fakultetsnämnden, rektors strategiska medel etc) och inte minst genom ett större anslag från Länsstyrelsen i Jämtlands län.
Det finns nu specialbyggda laboratorielokaler med system för mätning, lagring och analys av fysiologiska parametrar (BioPac MP150), inkl mjukvara, samt en bred uppsättning registreringsmoduler för HR, BT, EMG, EDA, TMP, PO, perifert blodflöde, mm. För EEG-mätningar finns en 64 kanalers high-density amplifier med tillhörande aktivt skyddade elektroder och vi har därmed möjligheter att analysera EEG och ERP, samt att utföra lokalisering av hjärnaktivering. Där finns också system för experimentstyrning och stimuluspresentation (E-prime, projektorer, mm), avancerad videoutrustning för inspelning och redigering med flera kameror, avancerade datorsystem, och utrustning för övervakning och kommunikation mellan apparatrum och laboratorierum. Detta innebär att det nu finns speciallokaler och utrustning för fyra samtidiga experimentkörningar.
Det pågår också ett arbete med att komplettera forskningsutrustningen bl.a. med bärbara system för in-vivo mätningar av fysiologiska parametrar.
Dessutom finns redan tillgängligt tre stycken mobila studentsystem vilka är specialdesignade för undervisningslaborationer inom fysiologi/psykofysiologi, men vilka också kan användas för enklare forskningsändamål.
Sammantaget innebär detta att Psykologilaboratoriet utgör en unik och högkvalitativ resurs för både forsknings- och undervisningsändamål.