Viktigt med en mediepolitik som främjar demokratin

Spara favorit Skriv ut 6 okt oktober 2014
logotyp

Medieforskarna vid Mittuniversitetets forskningscentrum DEMICOM, Lars Nord, Ingela Wadbring och Jesper Strömbäck för, i en debattartikel på DN-debatt, fram vikten av en nationell mediepolitik som främjar demokratin.

De skriver debattartikeln tillsammans med två andra medieforskare Mart Ots, Internationella handelshögskolan och Lennart Weibull, Göteborgs universitet inför den kommande regeringsförklaringen. De uppmanar nya regeringen att inte glömma bort mediepolitiken.

"En innovativ mediepolitik brådskar. Inte främst för att det är synd om enskilda medieföretag som har svårare att klara konkurrensen, utan för att det är mediepolitikens uppgift att skapa goda förutsättningar för medierna att leva upp till sina demokratiska roller som informationsbärare, granskare och debattarena. Sverige behöver en mediepolitik värd namnet. Inte för att allmänfinansierade och kommersiella medier ska garanteras konkurrensfördelar på tuffare marknader, utan för att en fungerande demokrati förutsätter medier som tillhandahåller information som gör att människor fritt och självständigt kan ta ställning i samhällsfrågor. En innovativ mediepolitik måste utgå från att medieutvecklingen är en demokratifråga, inte en branschfråga."

Läs hela debattartikeln här

 

Kontakt

Lars Nord, professor i politisk kommunikation,
070-550 93 33, e-post: lars.nord@miun.se

Tillabaka till toppen
Stäng meny
Favoriter /globalnavigation/closemenu