The Swedish Gender Studies Award

Spara favorit Skriv ut 11 apr april 2012

Mittuniversitetets nyinstiftade genusforskarpris – ett komplement till Nobelpriset. Forum för genusvetenskap vid Mittuniversitetet har beslutat att inrätta ett nationellt pris i genusvetenskap som ska utdelas årligen till någon/några som i sin forskning eller sin verksamhet givit viktiga bidrag till feministisk genusvetenskap. Priset delas ut till minne av Frida Stéenhoff, en banbrytande författare och aktivist som vid förra sekelskiftet introducerade begreppet ”feminism” i Sverige. Priset kommer att delas ut på Frida Stéenhoffs födelsedag den 11 december, första gången den 11 december 2012. Prisutdelningen kommer att äga rum under festliga förhållanden.

Från och med 2012 kommer detta pris årligen att delas ut till person/er som i sin forskning eller sin verksamhet givit viktiga bidrag till feministisk genusvetenskap, där genus betraktas som ett paraplybegrepp för en mångfald av kritiska och förändringsorienterade sätt att förstå kön. Priset är nationellt.

 

Till minne av: Priset delas ut till minne av Frida Stéenhoff, en banbrytande författare och aktivist som vid förra sekelskiftet introducerade begreppet ”feminism” i Sverige. Rakryggat och med envis kompromisslöshet arbetade hon för att föra ”kvinnosaken” framåt, bland annat genom sin kritik av prostitution, kvinnors ofrihet och förtryck av ensamma mammor, och genom att förespråka kvinnans ekonomiska oberoende och rätt till en sexualitet frikopplad från moderskapet.

 

Nomineringar av pristagare: Ett öppet nomineringsförfarande kommer att praktiseras inom gruppen av medfinansiärer till priset. Möjliga att nominera är personer verksamma i Sverige. Nomineringarna ska vara FGV tillhanda senast 1 september det år priset gäller.

 

Beslut om pristagare: Efter ett öppet nomineringsförfarande fattar FGV:s styrgrupp beslut om pristagare i början av oktober det år priset gäller.

 

Utdelande av priset: Priset kommer att delas ut på Frida Stéenhoffs födelsedag den 11 december. Prisutdelningen kommer att äga rum under festliga förhållanden.

 

BAKGRUND TILL PRISETS TILLKOMST

GENUSVETENSKAP SEDAN 1970-TALET

Liksom ämnet ekonomi, som idag har ett instiftat Nobelpris, kan genusvetenskap sägas vara en vetenskap som etablerats på bred front efter Nobels död. Genusvetenskap är idag både en egen akademisk disciplin och ett etablerat perspektiv inom de flesta andra vetenskapliga discipliner. Den fokuserar huvudsakligen på att kartlägga och analysera genusordningar eller genusmönster, och vilken roll kön och genus spelar i samhället. Föreställningar om kvinnligt/feminint och manligt/maskulint skapar mönster av vem som kan, bör, får eller vill göra vad. De genomsyrar vårt tänkande och präglar inte bara sexualitet och familjeliv utan också arbetsmarknad, politik, religion, juridik, hälsa etc. Genus är en term som pekar på en särskild aspekt av allt mänskligt liv. Genusvetenskaplig forskning kan innefatta allt från övergripande analyser av resursfördelning i samhället till kartläggning av informella maktstrukturer i en specifik, begränsad kontext. Men genusvetenskap handlar också om hur könsrelationer samverkar med andra maktrelationer som sexualitet, klass, ras/etnicitet.

 

Inget Nobelpris har skapats för att belöna vetenskapliga framsteg inom detta för mänskliga relationer och samhällen centrala forskningsområde. Forum för genusvetenskap vid Mittuniversitetet har nu beslutat att inrätta ett speciellt pris för framstående bidrag till det genusvetenskapliga fältet.