Detta forskningsprojekt har erhållit finansiering från Vetenskapsrådet 2012-2015. Programmet tar sin utgångspunkt i den forskning som redan gjorts inom temat "Challenging normalization processes" i forskningsprogrammet Challenging gender (också finansierat av Vetenskapsrådet) 2007-2011.
Inom forskningstemat Challenging normalization processes” (CNP) har vi använt normaliseringsprocesser som begrepp för att analysera de processer i välfärdssamhället som samtidigt producerar vad som kan anses vara ”naturligt”, rätt eller ”normalt” och vad som anses icke normalt och vad som under senare tid kommit att kallas för ”utanförskap”. Normalisering som processer är således samtidigt både inkluderande (skapar ”vi”) och exkluderande (skapar ”dom”).
I uppbyggnaden av välfärdssamhället handlade normalisering ofta om rätten att få leva ett normalt liv, att skapa tillhörighet och erhålla samma rättigheter genom välfärdspolitiska satsningar. Under senare tiders neoliberala omvandling har normaliseringsprocesserna fått en annan inriktning, från ett ansvar för staten och kollektivet att normalisera till ett ansvar för individerna själva och deras fria vilja. Genom att få det att framstå som att det som sker bara handlar om fria individuella val osynliggörs normaliseringsprocesserna. De värderingar och hierarkiseringar som ingår i dessa normaliseringsprocesser i termer av kön, ras/etnicitet och klassuppdelningar tycks därmed försvinna i en enkel dikotom uppdelning av innanför/utanför eller tillhörande/icke tillhörande. Genom denna individualisering och dikotomisering utmanas genusteorin som bygger på föreställningar om strukturella maktskillnader mellan könen. Detta får allvarliga konsekvenser för förståelsen av hur genusrelationer verkar i dagens samhälle, och för framtiden för genusteori som en social teori som kan/ska producera kunskap för förändring.
Syftet med detta projekt är att vidareutveckla den teoretiska förståelsen av normalisering i ett neoliberal välfärdssammanhang från ett genusperspektiv. Projektet ska synliggöra och fördjupa sin kunskap om de utmaningar som neoliberalismen ställer den inför - men också bidra till att vidareutveckla och fördjupa hur genusteorin i sin tur kan möta dessa utmaningar. Fokus är således genusteoriutveckling.
Basen för arbetet blir den tvärvetenskapliga forskningsmiljön Forum för genusvetenskap och dess nationella och internationella nätverk. Nätverket träffas två gånger per år för tematiska workshops (se flikar till vänster), däremellan finns möjligheter för enskilda möten för internationellt samarbete.
Programmet byggs upp av tre teman (se flikar till vänster) som bygger vidare på varandra och stegvis behandlas under tre år, med ett intensifierat skrivande det fjärde året. Tema 1 kommer att skapa fördjupade kunskaper om hur normaliseringsprocesser i en neoliberal tid osynliggör makt, värderingar och ansvar, och hur detta kan utmanas. Tema 2 kommer att teoretiskt utmana den roll som känslor har och hur de används i normalisering och individualisering - men också hur känslor kan användas för att utmana individualiserande neoliberala diskussioner. Slutligen det tredje temat kommer att på en bred front behandla frågan om hur man då kan/ska hantera skillnader eller olikheter på ett etiskt försvarbart sätt? Det hela avslutas således med den stora frågan om hur en mer hållbar genusteori kan utvecklas i neoliberala tider.