Maria Strømme kommer att berätta om hur nanoteknologin nu har börjat driva nästa stora samhällsomvandling och ge exempel som visar att vi nu har möjlighet att skapa en hållbar utveckling både inom industrin, vården och för samhället i stort.
Nanotekniken förändrar vår framtid
Maria Strømme är professor i nanoteknik, ett av de hetaste teknikområdena, och syns ofta i massmedia. Nyligen utsågs hon av Ny Teknik till Sveriges femte mest inflytelserika kvinnliga ingenjör, och i augusti 2015 var hon sommarpratare i P1.
Strømme blev professor som 34-åring 2004 och var då den yngsta professorn i ett teknikämne. Hon fascineras fortfarande av områdets möjligheter.
– Så länge mänskligheten har funnits har vi utnyttjat material för de egenskaper som naturen gett dem, till exempel cellulosa från träd. Nu plötsligt, i vår generation, börjar vi kunna lägga till nya egenskaper. Vi kan specialanpassa material efter våra behov, säger hon. Det kan handla om att injicera nanomaterial i kroppen för att få den att själv börja bygga brosk och laga sig själv, eller bota cancer eller om att ta fram mer hållbara system för energiinfångning och energilagring.
Strømme och hennes forskargrupp forskar kring många olika företeelser inom nanoteknologi. De har på senare tid blivit berömda både för att ha gjort materialet Upsalite® och algbatteriet, som Strømme berättade om på programmet Skavlan. Upsalite® hade av forskare runt om i världen påståtts vara omöjligt att göra i mer än 100 år och batteriet som gruppen utvecklat är synnerligen miljövänligt; det består av en ledande polymer, lite saltvatten och cellulosa från en alg.
Hon har också utvecklat implantat som kan laddas med långsamfrisättande läkemedel och en rad andra banbrytande uppfinningar. Idag innehar hon 30 patent i hela tio olika patentfamiljer. Hennes vetenskapliga produktion är dessutom mycket omfattande, med över 250 internationella vetenskapsartiklar och lika många konferensbidrag.
Maria Strømme har fått en rad utmärkelser. 2012 tilldelades hon Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) guldmedalj "för hennes grundläggande och tillämpande forskningsinsatser inom nanoteknologi och för hennes omfattande entreprenörskap inom fysik och medicin".
Strømme är också grundare till flera start-up företag baserade på hennes uppfinningar och sedan 2015 vice preses på IVA (Svenska Kungliga Ingenjörsvetenskapakademin).
I sitt föredrag berättar hon om var forskningsfronten ligger och vilka problem i vardagen som är intressanta att lösa med nanoteknik. Hennes mål är att ge lyssnaren aha-upplevelser genom att berätta om hur våra liv och vårt samhälle är på väg att ändras med hjälp av just nanoteknologin.
Science & Innovation Day 18 oktober 2016
Stora biosalongen Sundsvalls konferenscenter Quality Hotel