Praktiska Workshops

Spara favorit Skriv ut 11 aug augusti 2016

En del av programmet kommer att vigas åt praktiska workshops, där forskarna presenterar en modell/idé/frågeställning och testar den tillsammans med deltagarna på konferensen;

Workshops

Hur och varför samverkar vi kring naturresurser i fjällen?

Innehåll:
En workshop som tar sikte på en modell för fjällsamverkan (som baseras på en synergi från de fallstudier vi genomfört och nu analyserar, kombinerat med tidigare resultat baserat på databas och intervjuer med tjänstemän vid länsstyrelserna).

Målgrupp:
Ideella organisationer, eldsjälar, kommuner och länsstyrelser som jobbar med naturresurs/markanvändningsfrågor, samt berörda tjänstemän vid Naturvårdsverket.

Moderatorer:
Forskarna Anna Zachrisson och Therese Bjärstig samt Jemt Anna Eriksson från Länsstyrelsen

Rätt plats för vindkraft, finns det?

Innehåll:
En workshop som avser att ge en helhetsbild till de utmaningar som kopplar till vindkraftens utbyggnad och den storslagna fjällmiljön (”kumulativa effekter” och kritiska frågor).

Målgrupp:
Samtliga intressen som gör sig gällande i samrådsprocessen och aktörerna i tillstånds- (främst Miljöpröningsdelegation på Länsstyrelsen och miljödomstol) och tillstyrkansprocessen (Kommunalråd/ordförande i byggnads/miljönämnd och tjänstemän), samt branschintressen.

Moderatorer:
Forskaren Bosse Bodén samt Kjell Grip, ordförande i Vindval (forskning om vindkraftens påverkan på människor, natur och miljö).

Att mäta besökare. Behov och erfarenheter från besöksmätningar i fjällmiljö.

Innehåll:
En workshop kring besökarstudier, dvs hur man mäter och studerar besökare i fjällområden och i andra naturtyper.

Målgrupp:
Förvaltare och planerare på länsstyrelser m.m, aktörer i anslutning till skyddad natur, naturum etc. Kort sagt de som har intresse av statistik över personer som rör sig i specifika fjällområden.

Moderatorer:
Forskaren Peter Fredman 

Fjällens rörelsearv i praktiken – hur uppmärksammar vi diskreta lämningar?

Innehåll:
En workshop kring hur rörelsearvet kan uppmärksammas. Tillämpningsorienterat, med fokus på praktisk förvaltning och diskussion kring hur den skulle kunna ske i samråd med lokala och ideella krafter.

Målgrupp:
Riksantikvarieämbetet, Naturvårdsverket, länsstyrelser och representanter för lokalsamhällen och samebyar, Gaaltije, Jamtli, STF. Personer inom ovanstående organisationer/grupper som är intresserade av stigar, leder och småskaligt kulturarv.

Moderatorer:
Forskaren Daniel Svensson

Dialog i praktiken? Mellan idealism och cynism på väg mot hållbar fjällförvaltning

Innehåll:
En workshop där forskarna, tillsammans med deltagarna, undersöker och utvecklar kunskap om dialogens förutsättningar och problem, med basen i de erfarenheter som de gjort då de studerat dialog kring ren/rov och ren/skog.

Målgrupp:
Samebyar, skogsbolag och länsstyrelser samt kommuner och företag som utnyttjar fjällresurser, till exempel turist- och vindkraftsföretag. Det vill säga, aktörer som har erfarenhet av att arrangera eller delta i dialoger för att hantera förvaltningen av omstridda naturresurser.

Moderatorer:
Forskarna Lotten Westberg och Lars Hallberg

Miljöövervakning och beslutsstöd i fjällen

Innehåll:
Frågeställningar för workshop:

1)      Hur definierar deltagarna ”ett betespräglat landskap”?

2)      Vilka indikator föreslår de för att beskriva och mäta ”ett betespräglat landskap”?

3)      Vilka indikator anser de är viktiga för att övervaka ”ett betespräglat landskap”?

Målgrupp:
Naturvårdsverket, Länsstyrelsen, skogsstyrelsen, rennäringen, turismaktörer och andra forskare.

Moderatorer:
Forskaren Wiebke Neumann

4
6