Månadens fjällprofil, september 2014 - Johan af Ekenstam

Spara favorit Skriv ut

Vad har du för relation till fjällen?

Fjällen är både min arbetsplats och rekreationsplats. Jag gick fjälledarlinjen i Storuman på 90-talet och började som fjällguide, men sedan gled jag mer och mer över till säkerhet och räddning. Det har jag jobbat med mest sedan i slutet på 90-talet, dels som pistör och dels som fjällräddare. På fritiden gillar jag att vara ute och plocka bär och svamp, springa och träna på fjället, åka skidor, fiska, paddla kajak eller åka ut till skogen och göra upp en eld och koka kaffe.

Vad är Storslagen fjällmiljö för dig?

En storslagen fjällmiljö måste vara ett stort fjällområde där man inte kan se uppenbara spår av människor eller tydliga tecken på exempelvis skogsbruk, vattenkraft, vindkraft eller gruvdrift. Storslaget blir det när naturen är dominerande.

Vilken fjällfråga brinner du för allra mest?

En viktig fråga för mig är att fjällsäkerhet inte behöver ligga i konflikt med ett roligt och aktivt friluftsliv. Många tror att det blir tråkigt för att man måste anamma fjällsäkerhet, men det går såklart att kombinera med att exempelvis åka skidor eller skoter i brant terräng. Det behöver inte vara dumdristigt att göra riskfyllda aktiviteter - bara man har kunskapen och gör det på rätt sätt och vid rätt tillfällen. Att färdas i svår terräng kan vara försvarbart vissa dagar, medan andra dagar kan innebära mycket farliga förhållanden på samma ställen, utmaningen ligger i att lära sig se skillnaden.

Vilken kunskap tycker du fattas om fjällen?

Jag skulle vilja att det fanns mer kunskap och en större överblick över konsekvenserna av storskaliga industrisatsningar i fjällen och vad de faktiskt innebär. De positiva effekterna i till exempel stora gruvprojekt kan vara lättare att se, men de negativa kanske inte märks förrän det är för sent att göra något åt dem; det finns det flera exempel på i Västerbotten. I dag är det väldigt många som har åsikter om sådant som inkräktar på naturen, så det vore bra om de kunde bli mindre känslostyrda och mer kunskapsbaserade. Med tanke på hur många stora satsningar som har gjorts i norra Sveriges inland och fjällnära miljö borde vi kunna lära oss mycket om vad som har fungerat bra och dåligt, och inte tappa fokus på att det vi gör måste vara långsiktigt hållbart. Man kan tycka att våra fjäll är stora och vidsträckta, men jag tror att vi tjänar på att lämna så lite spår efter oss som möjligt.