Examen
...betyder bland annat det bevis som erhålls efter en genomgången utbildning. Examensbeviset intygar att du genom dina studier har tillägnat dig kunskaper och förmågor upp till en viss nivå och inom ett visst område. Examen är avlagd först när examensbeviset har utfärdats.
Dags att ansöka om examensbevis?
När du vill ansöka om examensbevis vänder du dig till Examensenheten. Du kan även vända dig till examenshandläggarna för att få information om vilken examen din utbildning kan leda till. Examensenheten handlägger alla examensärenden inom Mittuniversitetets samtliga utbildningar och forskarämnen.
Hos Examensenheten finner du Mittuniversitetets lokala examensordning, vilken innehåller de bestämmelser som gäller vid handläggning och utfärdande av examensbevis. Här finner du också universitetets examensbeskrivningar, som anger de fordringar som måste uppfyllas för att erhålla en viss examen. Vidare kan du hitta förteckningar över våra ämnen/huvudområden, vanliga frågor och svar, hur ansökan om examen går till, examensstatistik och länkar till relaterad information.
Aktuellt inför deltagande i akademisk högtid!
Den 12 oktober 2018 är det dags för Mittuniversitetets nästa installations- och promotionshögtid, den så kallade Akademiska högtiden då bland annat nya doktorer promoveras. För att vi ska vara säker att examensbeviset utfärdas i tid till den Akademiska högtiden måste en komplett examensansökan ha inkommit till Examensenheten senast den 1 juli 2018.
Läs mer om akademisk högtid 2018
Ansökan om examensbevis
Du som student måste själv ansöka om examensbevis. Din ansökan prövas mot gällande nationella och lokala bestämmelser. Om ansökan godkänns utfärdas examen och beviset skickas till dig.
Examensregler och examensbeskrivningar
Examensbeviset skapas utifrån dina studiemeriter och du måste ha följt ett visst regelverk. Regelverket bygger på nationella och lokala bestämmelser och skiljer sig åt mellan lärosäten och antagningsterminer.
Examensstatistik
Mittuniversitetet utfärdar årligen mellan 1 600 - 1 900 examina. Se vår "snabbstatistik" för fördelningen av utfärdade examina under de senaste sex åren.
Tillgodoräknande
Syftet med ett tillgodoräknande är att en student inte ska behöva studera något som hen redan har motsvarande utbildning, kunskaper eller färdigheter i.