Studera med funktionsnedsättning
Om du har sådan funktionsnedsättning att du behöver stöd för att genomföra dina studier finns det möjligheter till kompensatoriskt stöd.
Hur du ansöker om stöd
- Ansök genom att fylla i formuläret för ansökan om pedagogiskt stöd i systemet Nais.
- Observera, för att få stöd, måste du ha intyg som styrker varaktig funktionsnedsättning, som du scannar in och laddar upp i anslutning till din ansökan.
- När du har gjort din ansökan i Nais, får du ett mejl av en samordnare vid Mittuniversitetet för tidsbokning/telefonsamtal.
- Efter samtalet med samordnaren får du ett beslut och/eller rekommenderade stödåtgärder i Nais där du också kan följa ditt ärende under hela handläggningsprocessen.
Har du frågor eller funderingar är du givetvis välkommen att kontakta någon av våra samordnare.
Sundsvall
Ulf Andersson Tel: 010-142 78 60
Nils Wikström Tel: 010-142 85 98
Postadress: Mittuniversitetet 851 70 Sundsvall
Besöksadress: Holmgatan 10 (Åkroken) Sundsvall
Östersund
Födda dag 1-15 kontakta Lotta Larsen-Olsson Tel: 010-142 79 46
Födda dag 16-31kontakta Anette Mårtén Tel: 010-142 83 35
Postadress: Mittuniversitetet 831 25 Östersund
Besöksadress: Kunskapens väg 8 Hus G, plan 3 Östersund
Exempel på riktat pedagogiskt stöd
Nedan beskrivs några av de vanligaste stödåtgärderna som studenter med funktionsnedsättning kan få tillgång till.
- Anteckningsstöd
- Anpassad kurslitteratur
- Mentor
- Resursrum
- Teckenspråkstolk/skrivtolk
- Specialarrangemang vid examination
- Lokalanpassning
Anteckningsstöd
Kan erbjudas student som på grund av sin funktionsnedsättning inte själv kan anteckna under föreläsningar och/eller annan undervisningsform. Det är vanligt att en kurskamrat åtar sig uppgiften. Observera att du som student skall vara närvarande vid föreläsningen för att få anteckningsstöd.
Anpassad kurslitteratur
Du som har en funktionsnedsättning som gör att du har svårt att läsa tryckt text har rätt att få anpassad kurslitteratur såsom talböcker, punktskrift eller e-textböcker. Ta kontakt med biblioteket som hjälper dig att få ett konto för nedladdning av talböcker mm.
Kontakta universitetsbiblioteket i god tid innan terminsstart! Du behöver inte ha träffat samordnare innan du besöker biblioteket. Bibliotekets sida om läsnedsättning
Boka tid för ett introduktionssamtal
Mentor
Studenter med vissa behov har möjlighet att få mentorstöd. Stödet omfattar exempelvis struktur, studieteknik, motivation samt viss språk- och skrivutveckling.
Läs mer om Mittuniversitetets mentorsstöd till studenter med varaktiga funktionsnedsättningar
Resursrum
Rummet är tillgängligt för studenter med funktionsnedsättning som är i behov av särskilt datorstöd. Rummet har höj- och sänkbara bord, datorer utrustade med anpassade programvaror, instruktionspärmar och scanner. Student som genom samordnaren fått tillträde till rummet och vill ha hjälp med introduktion i dataprogrammen ska vända sig till biblioteket på respektive campus.
Läs mer om vilka programvaror som datorerna är utrustade med (PDF)
Här bokar du resursrum.
Teckenspråkstolk/skrivtolk
Till hörselskadad eller döv student anskaffas teckenspråkstolk/skrivtolk. Behov av tolk bör anmälas i mycket god tid till berörd samordnare helst i samband med antagningsbesked. Hörslingor finns i vissa lokaler.
Specialarrangemang vid examination
Förlängd tentamenstid, eget rum samt ev datorstöd beslutas av samordnaren. Anmälan till tentamen görs via Ladok. Övriga eventuella examinationsformer beslutas av examinator. Tentamensanmälan – Så gör du
Lokalanpassning
De flesta lokaler på Mittuniversitetet är tillgängliga för dig med funktionsnedsättning. Hörslingor finns i vissa lokaler. Om extra installationer måste göras bör förberedelserna ske i god tid.
Kontaktpersoner lokalanpassning
Sundsvall och Östersund Bengt Lehman Tel 010-142 82 33