Socionomutbildning, 210 hp
Socionomutbildning – för dig som är engagerad i sociala frågor och vill förstå och förändra människors livsvillkor i Sverige och i världen. Mittuniversitetet är det enda lärosätet som erbjuder två långa handledda praktikperioder. Du kan göra din praktik i Sverige eller utomlands. Den kompetens som du får genom vår internationella och interkulturella profil är efterfrågad på arbetsmarknaden.
Höstterminen 2023
- Start: Höstterminen 2023
- Studieform: Campus
- Studiefart: 100%
- Ort: Östersund
- Platsfördelning: B/P: 67/33%
- Antal platser: 60
- Språk: Svenska
- Anmälningskod: MIU-P4011
Sista anmälan: 17 april 2023
Om programmet
Vi har en internationell profilering genom hela utbildningen. Du läser om diskriminering, rasism och marginalisering. Tillsammans med möjligheten till utlandspraktik fyller vår utbildning en viktig uppgift i den nationella utvecklingen av socialt arbete.
De sociala utmaningarna är många, barn och unga som far illa, hemlöshet, psykiska och fysiska funktionsnedsättning, trafficking, missbruk, segregation och utanförskap. Du förbereds att arbeta inom många yrken genom att utbildningen innehåller praktik och teori med färdighetstränande inslag. Yrkesalternativen kan vara på individnivå eller ett mer strukturellt plan, förebyggande, utredande eller mer behandlingsinriktat.
Behörighet
Grundläggande behörighet + Matematik 2a eller 2b eller 2c, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2
(Äldre gymnasiebetyg)
Examen efter genomförda studier
Socionomexamen
Efter att ha fullföljt hela programmet har man uppnått kursfordringarna för Socionomexamen.
som översätts till
Degree of Bachelor of Science in Social Work.
Efter fullföljda studier till och med termin 6 har man uppnått kursfordringar för Kandidatexamen med huvudområdet socialt arbete (180 hp)
som översätts till
Degree of Bachelor of Science with a major in Social Work
Efter utbildningen
Socionomer kan arbeta i kommuner, landsting, statlig och privat verksamhet, samt i frivilligorganisationer. Områden där socionomer finns är socialtjänst, vård och omsorg, skola, kriminalvård, försäkringskassa, arbetsförmedling, vårdinstitutioner och flyktingmottagningar. En del socionomer blir arbetsledare till exempel inom äldreomsorg eller leder projekt. Efter utbildningen kan du läsa vidare till magisterexamen och söka forskarutbildning.