Sociologistudenterna Mona Hjort och Charlott Bäverholt från risk- och krishanteringsprogrammet kom på andra plats i Samhällsvetar-SM i fredags. Priset fick de för sin lösning på hur man ska få fler att äta vegetariskt.
Fjorton lag från olika universitet, bland annat Lund, Uppsala, Linköping och Umeå deltog i tävlingen som hölls på Norra Latin i Stockholm i fredags. Vann gjorde två studenter från Uppsala universitet, men en ärofylld andraplats tillföll Mittuniversitetets Mona Hjort och Charlott Bäverholt.
Casefrågan de fick jobba med var hur man kan få fler att äta mer vegetariskt i syfte att minska matens klimatpåverkan. Och deras lösning vann juryns gillande.
– Det första vi tänkte på var att det skulle vara svårt att påverka våra föräldrar till att äta mindre kött. Då fick vi idén om att försöka påverka barn i skolan genom utbildning och en tävling. Det är lättare att lära sig om det är roligt, därför ville vi att Naturskyddsföreningen skulle utveckla en tävling likt "Vi i femman" fast med fokus på hur maten vi äter påverkar klimatet, säger de.
Tävlingsjuryn bedömde de tävlande utifrån problemförståelse, resurser, korrekta fakta, realistiskt och verklighetsförankrat, tydlig kommunikativ presentation, hänsyn till uppdragsgivarens förutsättningar i omvärlden, sidoeffekter, originalitet, hållbarhet och helhet. Med tanke på placeringen lyckades de väl med uppgiften. Faktiskt så väl att Naturskyddsföreningen nappade rejält på idén.
– De tyckte att vi hade en tydlig och genomförbar lösning som också var realistisk. Den kunde medföra positiva bonuseffekter och kommer troligtvis genomföras, enligt Naturskyddsföreningen, säger Mona Hjort och Charlott Bäverholt.
Vad innebär priset för er?
– Det är ett bevis på att vi kan sätta våra teoretiska kunskaper i praktiken vilket ger oss ett självförtroende inför kommande arbetsliv. Vi har också skapat ett nytt kontaktnät, utmanat oss själva och vågat prova något helt nytt som vi inte är vana vid. Det är en erfarenhet vi kommer bära med oss länge.
Samhällsvetar-SM anordnas av Akademikerförbundet SSR och är en casetävling där samhällvetarstudenternas kompetens möter näringslivets- och samhällslivets utmaningar. De tävlande får en frågeställning och har sedan ett begränsat antal timmar på sig att ta fram sina lösningsförslag. Naturskyddsföreningen stod för årets case.