Medarbetaren på myndigheten känner obehag när samma person för sjunde gången ringer och skäller i luren. Hur vet man om personen kan utgöra en allvarlig risk? Med sitt nya instrument hoppas Susanne Strand att kunna upptäcka och riskbedöma stalkare i tid. Syftet är att förhindra fortsatt förföljelse som i värsta fall kan leda till våld.
Susanne Strand, docent i kriminologi, har i femton års tid forskat på riskbedömning med avseende på våld i olika sammanhang. För att kunskaperna också ska komma till praktisk nytta, har Susanne startat egen konsultfirma där hon hjälper stora företag, myndigheter och organisationer att identifiera och hantera risk för våld. Hjälpmedel i arbetet är olika riskbedömningsinstrument, oftast i form av strukturerade checklistor med nyckelfrågor.
För att identifiera och riskbedöma stalkare – personer som förföljer och trakasserar någon annan – har dock inte funnits någon fungerande metod. Ett lagförslag som syftade till att kriminalisera olaga förföljelse aktualiserade behovet en sådan och fick Susanne att ta saken i egna händer. Nu har hon tillsammans med två kollegor i Melbourne forskat fram ett instrument som ska hjälpa till att mota våldsbenägna stalkare redan i grinden.
Återkommande trakasserier är något som många politiker, handläggare och myndighetspersoner har råkat ut för. Det är naturligtvis mycket obehagligt och kan i värsta fall leda till en våldssituation.
– Låt säga att en anställd på ett stort företag misskött sig och blivit av med jobbet. Personen är missnöjd och börjar därför trakassera och förfölja någon person på företaget. För att förhindra att en sådan situation leder till våld, bör man så tidigt som möjligt ”screena” för att bedöma hur stor risk den här personen utgör och vidta lämpliga skyddsåtgärder, säger Susanne.
Vilka åtgärder som passar bäst beror på förutsättningarna i varje enskild verksamhet. Om risken för fortsatt stalkning bedöms som låg, kan det hos någon räcka med att byta kontaktperson. Ett annat företag kanske väljer att låta chefen ta över ärendet. Den expertkompetens som Susanne tillägnat sig efter alla år av forskning är till stor nytta när det är dags att föreslå lämpliga åtgärder mot en presumtiv stalkare eller våldsverkare. Om risken för våld är hög, vet hon att fel åtgärder kan bli förödande.
– Det kan rädda liv att göra rätt saker i rätt skede. Personalen på myndigheter och liknande måste känna sig trygg. Rädsla leder till ett stängt samhälle där förtroendet för myndigheter minskar. Det är ingen utveckling jag vill se, säger Susanne.
Så snart det nya bedömningsinstrumentets frågor har validerats, kommer Susanne att kunna använda det i sitt arbete på företag och myndigheter. Den nya lagen om olaga förföljelse trädde i kraft 1 oktober 2011.