Övergång till lärplattform Moodle
På denna sida uppdateras löpande information och resurser för övergången till ny lärplattform.
Senaste nytt om övergången
Övergång till lärplattform Moodle vid Mittuniversitetet
Vid Mittuniversitet används idag ett antal olika lärplattformar, men central support har enbart getts till Blackboard/WebCT. Systemägare för plattformen är sedan 2009-09-01 Lärande- och resurscentrum, LRC. Blackboard/WebCT version 8, som Miun för närvarande använder, kommer från och med den 1 januari 2013 inte längre att understödjas av leverantören Blackboard. Detta innebär bl. a att leverantören från och med 2013 inte längre gör felrättningar och anpassningar för nya webbläsare av denna version.
Utifrån den situationen gjordes under 2011 en omfattande utredning för att bestämma vilken lärplattform Mittuniversitetet ska använda från 2013. I november bestämdes att Mittuniversitetets lärplattform från 2013 ska vara en open-source lösning, moodle (Miun 2011/1836). IT-avdelningen har tilldelats resurser för att utveckla och integrera moodle som lärplattform med övriga system, exempelvis studentportalen och ladok.
Inriktning
- Utgångspunkt i arbetet med övergången till ny lärplattform är institutionernas och studenterna behov och möjligheter
- Målet är enhetlighet inom lärosätet med möjlighet till verksamhetsnära anpassning och flexibilitet
- Den nya lärplattformen och kopplingen till studentportalen ska vara en långsiktig och stabil lösning
Arbetsgång
- Arbetet med övergången leds och samordnas av LRC sedan januari 2012.
- Arbetet har inletts med att utveckla en pilotkurs i moodle för att ge kursen e-didaktik.
- Parallellt arbetar institutionerna med uppdrag att prioritera i det kursutbud och de program som utannonserats för 2012-2013 med syfte att åstadkomma en gradvis övergång till den nya lärplattformen. Utgångspunkt för arbetet är ämne, program eller avdelning och prioriteringar görs utifrån varje institutions bedömning av behov och kapacitet.
- Vid varje institution kommer processen att stödjas av en person nära verksamheten med goda kunskaper om den nya lärplattformen. Minst en person på varje institution kommer att utbildas i hur kurser skapas och hanteras i den nya plattformen. Personen kallas för närvarande LMS-champion, enligt den utbildningsmodell som fanns för Google Apps.
- En arbetsgrupp kommer att tillsättas för att arbeta fram institutionsnära mallar för moodle med 1 - 2 deltagande kurser per institution. Arbetsgruppen kommer vara sammansatt av lärare från olika institutioner, någon representant från LRC samt någon representant från IT-avdelningen (för kodning). Arbetet med att prioritera kurser som kan utgöra underlag för mallkonstruktionen pågår på institutionsnivå.
- I arbetet med övergången har en styrgrupp formerats med representanter från den projektgrupp som ledde utredningen av ny lärplattform 2011. Till gruppen har också knutits huvudskyddsombudet Janet Harling. Gruppen består i övrigt av Pär-Ove Forss, ITM, Marcus Sundgren, UTV, Stefan Pettersson, ITM och Mittuniversitetets IT-strateg, Ronny Lundberg.
Tidslinje för avvecklingen av Blackboard/WebCT:
Lägesbeskrivning av institutionernas arbete med övergången till ny lärplattform
Kommentarer
Lämna gärna dina synpunkter på övergångsprocessen här.
Senast uppdaterad:
2013-06-19 11:16
Sidansvarig:
Ola Lindberg