Förvärvspolicy

Skriv ut

Förvärvspolicy för monografier, rapportserier och tidskrifter vid Mittuniversitetets bibliotek

Övergripande mål

Medier som förvärvas till universitetsbiblioteket ska stödja och främja den utbildning och forskning som bedrivs vid universitetet, samt stärka samverkansuppgiften med näringsliv och samhälle.

Universitetsbibliotekets litteratursamlingar ska betraktas som en enhet. I första hand förvärvas en elektronisk utgåva som kan kompletteras med tryckt vid behov.  

Målgrupper

Universitetsbibliotekets primära målgrupper är studenter, lärare och forskare samt övrig personal vid Mittuniversitetet, och målsättningen är att i största möjliga mån tillgodose dessa målgruppers enskilda behov av media. För studenter med läsnedsättning tillhandahålls anpassad litteratur.

Allmänhet, forskare och studenter vid andra lärosäten är välkomna att använda universitetsbibliotekets resurser.

Medieurval

Förvärv av media ska vara relevant för den undervisning och forskning som bedrivs vid Mittuniversitetet. Vid förvärv ska även lika villkors-aspekten beaktas.

Universitetsbiblioteket strävar efter att samverka med samhället i övrigt och kan förvärva föreslagna medier om de knyter an till universitetets kurser eller har ett allmänt intresse.

Universitetsbiblioteket har det övergripande ansvaret för bevakning av nyutgiven litteratur och medieutveckling. För att säkerställa kvaliteten på samlingarna ska universitetsbiblioteket aktivt verka för att lärare, forskare och studenter är delaktiga i urvalsprocessen.

Vid prenumeration av tidskrifter och inköp av uppslagsverk förvärvar biblioteket en elektronisk utgåva med campuslicens och den tryckta utgåvan i de fall då elektronisk inte finns.

Inför tidskriftsförnyelser kontaktas institutionerna om eventuella förändringar, där även användarstatistik vägs in.

När det gäller monografier väljer universitetsbiblioteket elektronisk utgåva om den finns.

Användarstyrt förvärv

Universitetsbiblioteket eftersträvar ett användarstyrt förvärv och som är baserat på behov.

Användarna ska på ett enkelt sätt kunna vara delaktiga i bibliotekets förvärv, detta uppmuntras genom möjligheten att skicka önskemål om bokbeställning via universitetsbibliotekets webbplats.

Önskad relevant litteratur som inte finns har biblioteket möjlighet att fjärrlåna in från bibliotek i eller utanför Sverige. Prioriteringen är alltid inköp före fjärrlån i syfte att få en högre relevans på samlingarna. Detta gäller inte tidskrifter och artiklar.

Kurslitteratur

Obligatorisk kurslitteratur skall finnas på den campusort där kursen för tillfället går. Finns kursboken i elektroniskt format köper biblioteket e-versionen tillsammans med en tryckt utgåva. Principen för inköp av kurslitteratur är ett korttidslån och ett 14-dagarslån. Finns boken med i flera kurser köper biblioteket ytterligare exemplar för utlån.

Leverantörer

Universitetsbiblioteket följer lagen om offentlig upphandling vilket innebär att man i första hand anlitar upphandlade leverantörer av monografier och tidskrifter.

Donationer

Universitetsbiblioteket tar emot donationer som är relevanta för campusbiblioteken. Universitetsbibliotekets personal förbehåller sig rätten att göra eget urval ur materialet.

Publikationer producerade vid Mittuniversitetet

Publikationer producerade vid Mittuniversitetet ska finnas tillgängliga elektroniskt i DiVA – Digitala vetenskapliga arkivet.

Tryckta rapporter och avhandlingar producerade och framlagda vid Mittuniversitetet katalogiseras och införlivas i bibliotekets samlingar.

Europeiskt Dokumentationscentrum (EDC)

Universitetsbiblioteket är ett EDC-bibliotek och mottagare av EU:s officiellt utgivna dokument och publikationer.

Gallring

Universitetsbibliotekets samlingar ska vara relevanta och aktuella. I förvärvsarbetet ingår magasinering och gallring av samlingarna. Detta arbete utförs av eller under ledning av ämnesansvarig bibliotekarie. Biblioteken skall eftersträva ett aktivt mediebestånd som är i balans med efterfrågan, bevarandekrav och lokalutrymme.