Examensregler
Examensbeviset skapas utifrån dina studiemeriter och du måste ha följt ett visst regelverk. Regelverket bygger på nationella och lokala bestämmelser och skiljer sig åt mellan lärosäten och antagningsterminer.
Program eller fristående kurser?
Oavsett om du sätter samman din examen genom att läsa fristående kurser eller genom att läsa ett program så måste examensfordringarna vara uppfyllda. Om du väljer att läsa fristående kurser föreslår vi att du börjar läsa det 30 högskolepoäng på det vi kallar A-nivå - den grundläggande kursen - i det huvudområde du är intresserad av för att sedan fördjupa dig med B-nivån o s v.
Olika examensfordringar beroende på lärosäte
För att få ett bevis över en viss examen måste fordringarna/reglerna för denna examen vara uppfyllda. De examensfordringar som är nationella/gemensamma för samtliga högskolor/universitet i Sverige anges i högskoleförordningen. Varje lärosäte får också besluta om egna examensfordringar - preciserade krav - vilket betyder att landets högskolor kan ställa olika krav för samma examen. Vid varje lärosäte kan du finna beslut om vilka examensfordringar som gäller just där. Mittuniversitetets regelverk finner du i Examensordningen: ExamensordningLyssna
Hur välja rätt examensbeskrivning?
Ibland kan en examensbeskrivning finnas i flera versioner. Välj i första hand version utifrån den termin du antogs till utbildningen. För varje beskrivning anges det vilken antagningsperiod den i första hand är avsedd för.
I examensbeskrivningarna nämns ofta huvudområden, ämen samt inriktningar. I Mittuniversitetets ämneslista finner du bl a vilka examensnivåer olika ämnen kan utgöra huvudområden i, dess engelska översättningar och avdelningstillhörighet.