Automationsingenjör, 180 hp
Datorer styr vårt samhälle i allt högre grad – i det lilla likväl som i det stora. Allt från belysning och ventilation till maskiner och avancerade industriprocesser är beroende av olika datorbaserade styrsystem. Som automationsingenjör har du därför en kompetens som tusentals arbetsgivare inom industri, kommun, energi- och fastighetsbolag frågar efter. Under utbildningen lär du dig att både utveckla och styra de här systemen. Du kan välja om du vill läsa på distans eller på campus i Sundsvall.
Det råder stor brist på automationskompetens idag och området blir hela tiden bredare då intelligent styrning av olika system oftast är den bästa vägen för att minska energiåtgången och påverkan på omgivningen.
Det här är ett helt nytt automationsprogram som startade första gången hösten 2014. Vår idé är att programmet skall passa den flexibla studenten som vill kunna välja att följa programmet hemifrån eller vid Campus Sundsvall. Utbildningen har ett systemperspektiv. Du får lära dig hur olika industriprocesser fungerar och att konstruera styrsystem för dessa samt att programmera dem för att de ska prestera så bra som möjligt.
Första året får du läsa inledande el- och automationskurser samt grundläggande ämnen som matematik och datateknik.
Andra året koncentreras mot automationsteknik och ger en förståelse för olika underliggande processer som till exempel energisystem, samt hur de fungerar och styrs.
Tredje året fördjupas kunskaperna om bakomliggande infrastruktur och kommunikation i styrsystem, och du lär dig metoder för att styra komplexa anläggningar. Utbildningen avslutas med ett examensarbete som tar ca 10 veckor.
Sammankomster
Du som vill läsa på distans kommer att behöva resa till Sundsvall 2-3 gånger per termin för att göra laborationer, ha seminarier och projektredovisningar.
Du som väljer att vara på campus Sundsvall kommer att ta del av programmets distansmetodik men du kommer också att få grupphandledning med lärarna flera gånger i veckan. Campusstudenter har möjlighet att arbeta tillsammans i programmets egna studielokaler som de delar med våra energiingenjörsstudenter.
Behörighet
Grundläggande behörighet +
Fysik B, Kemi A och Matematik D.
Eller:
Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c
(OB 8)
Examen efter genomförda studier
Högskoleingenjörsexamen
Utbildningen leder till Högskoleingenjörsexamen med inriktning mot elektroteknik, som översätts till Degree of Bachelor of Science in Engineering: Electrical Engineering.
Efter utbildningen
Arbetsmarknaden är mycket lovande för automationsingenjörer. Branschföreningarna bedömer att möjligheterna är mycket stora till ett välbetalt jobb där du vill bo.
Du kan till exempel jobba på en fast arbetsplats med ett övergripande ansvar för planering och underhåll för deras styrsystem. Som konsult inom automationsbranschen kan du få möjlighet att utveckla en stor mångfald av styrsystem för olika kunders räkning.
Arbetslivskontakt
Vi driver utbildningen i nära samverkan med regionens industri. Många studenter utför det avslutande examensarbetet på ett företag och det är inte ovanligt att sommarjobb eller examensarbete leder till en anställning efter utbildningen.