Skyddskommitté & Skyddsombud
En skyddskommitté är ett samrådsorgan mellan företrädare för arbetsgivaren och företrädare för arbetstagarna. Skyddskommittén deltar i planeringen av arbetsmiljöarbetet, följa utvecklingen i skyddsfrågor och behandla frågor om bland annat företagshälsovård, handlingsplaner för arbetsmiljöarbetet, planering eller förändring av lokaler, arbetsmetoder och organisation, användning av farliga ämnen, arbetsmiljöutbildning samt rehabilitering.
Central skyddskommitté
Förvaltningschefen är ordförande i Mittuniversitetets centrala skyddskommitté, där också dekan för NMT respektive HUV, huvudskyddsombud, personalchef, respektive fackförbund, arbetsmiljöhandläggare, campuschef och studerandeombud finns representerade. Centrala skyddskommittén har ett samordningsansvar för planering, samordning och målformulering av det övergripande arbetsmiljöarbetet, informations- och utbildningsinsatser på arbetsmiljöområdet samt frågor rörande företagshälsovården. Vidare utövar den uppföljning och tillsyn och initierar erforderliga arbetsmiljöåtgärder vid Mittuniversitetet.
Protokoll Central Skyddskommitté 2014:
13 februari 15 april 10 juni 11 september 7 oktober
Protokoll Central skyddskommitté 2013:
11 januari 15 mars 18 juniLyssna 27 augustiLyssna 13 november
Protokoll Central Skyddskommitté 2012:
19 januari 12 mars 27 juni 25 september 25 november
Lokal skyddskommitté arbetsmiljöarbetet lokalt bedrivs i den lokala samverkansgruppen, där arbetsgivare, medarbetare och studenter samverkar för att åstadkomma en god arbetsmiljö. De frågor som inte kan lösas på lokal nivå ska föras till centrala skyddskommittén.
Skyddsombud fungerar som arbetstagarnas representant både för ordinarie och inhyrd personal. Skyddsombud är företrädare i frågor som rör arbetsmiljön och utses av den lokala fackliga organisationen. Skyddsombud ska verka för en bra arbetsmiljö, bevaka skydd mot ohälsa och olycksfall och bevaka att arbetsgivaren uppfyller kraven i arbetsmiljölagen.
Huvudskyddsombudets uppgift är att samordna övriga skyddsombuds arbete, informera om frågor som rör flera skyddsområden och att företräda andra skyddsombud vid överklagande av Arbetsmiljöverkets beslut.