Samverkan med Sundsvalls kommun

Spara favorit Skriv ut 14 mar mars 2016

Samverkan mellan Mittuniversitetet och Sundsvalls kommun bygger på våra gemensamma kunskaper, kompetenser och mål för att tillsammans stärka regionen, göra oss attraktivare både för studenter och näringsliv och bidra till tillväxt.

Vi ska tillsammans vara goda aktörer för kunskapsspridning och ökad kompetens samt driva viktiga samhällsfrågor inom forskning och utbildning som skapar nytta för regionen.

Sundsvalls kommun och Mittuniversitetet har ett avtal om samarbete för gemensam utveckling och tillväxt. Avtalet omfattar totalt 30 miljoner kronor under perioden 2015-2017 där universitetet och kommunen satsar lika stora delar.

Forskningsprojekt

KM2 Innovativ grön energi

Vid forskningscentrum FSCN bedrivs forskningsprojektet KM2 - Innovativ grön energi. Inom detta forskningsprojekt drivs delprojektet Grön vägbelysning på lika villkor tillsammans med gatuavdelningen vid Sundsvalls kommun och relevanta företag.

Målet med delprojektet Grön vägbelysning på lika villkor är att ta fram en "Norrlandsstolpe" som drivs av sol, vind och termoelektrisk energi med lagring i miljövänliga superkondensatorer och där LED-lampor står för belysningen. Belysningsstolparna kommer att designas för att drivas utan anslutning till elnätet. Det är därigenom ekonomiskt möjligt att ge landsbygden vägbelysning på lika villkor som i staden, samtidigt som det bidrar till tryggare och miljövänligare värld och ger möjligheter för innovativ regional industri.

Projektägare Mittuniversitetet: Prof. Håkan Olin
Ansvarig Sundsvalls kommun: Maria Cruzander
Finansiering: 2 850 316 kr (1 425 158 kr Miun och 1 425 158 kr Sundsvalls Kommun)
Projektperiod: 2015-10-01 - 2017-12-31

Smart Street Light

KM2 är en vision om system före energi- och informationsteknik där åtminstone en komponent har en stor aktiv yta som exempelvis i solceller eller batterier. Namnet KM2 står för kvadratkilometer och har inspirerats av det stora behovet av avancerade ytor med funktioner. I denna förstudie ingår en förstudie av smart grön gatubelysning och utveckling av underlag inför ett kommande större KM2-projekt.

1. Utvärdering av smart grön gatubelysning genomförs i förstudien. För att få ett gott underlag för att kunna formulera ett fullskaleprojekt kommer ett mindre antal belysningsstolpar med IT funktionalitet att sättas upp i Sundsvall. Dessa drivs med vind- och solenergi.

2. En förstudie kommer att göras för att ta fram underlag inför ett större KM2 projekt som inbegriper kedjan från system till komponenter, material och tillverkning. En inventering av behov, kompetenser och möjligheter kommer att genomföras genom samverkan med ett större antal aktörer från akademin, näringslivet och offentliga institutioner. En av applikationerna kommer att vara smart street light om förstudien ger ett positivt resultat. 

Vid forskningscentrum FSCN och STC drivs forskningsprojektet KM2 - Innovativ grön energi. Inom detta forskningsprojekt drivs delprojektet Grön vägbelysning på lika villkor tillsammans med gatuavdelningen vid Sundsvalls kommun och relevanta företag.

Projektägare Mittuniversitetet: Prof. Håkan Olin
Ansvarig Sundsvalls kommun: Maria Cruzander
Finansiering: 130 000 kr (65 000 kr Miun och 65 000 kr Sundsvalls Kommun) Projektperiod: 2014-09-01- 2015-12-31

Läs mer om projektidén

PreSmart

Syftet med PreSmart är att etablera kunskap kring nya kommunikationsstandarder för Internet of Things-nätverk.

Förstudien ska leverera en rapport om hur ett trådlöst sensornätverk ska implementeras i centrala delarna av Sundsvall. Rapporten ska bygga på experimentella data och utgå ifrån teknikens prestanda. Det kan röra sig om stora områden utomhus som täcks av en trådlös accesspunkt och vad krävs för att sensorer inomhus ska kunna koppla upp sig?

Projektägare Mittuniversitetet: Prof. Bengt Oelmann
Ansvarig Sundsvalls kommun: Kristin Eriksson, miljödirektör
Finansiering: 250 000 kr (125 000 kr Miun och 125 000 kr Sundsvalls Kommun)
Projektperiod: 2015-09-01 - 2015-12-31

Smarta samhällen

Det övergripande syftet med forskningsprojektet Smarta samhällen är att bidra till ett mer hållbart samhälle och öka regionens attraktions- och konkurrenskraft genom att bli nationellt ledande på tjänster för smarta samhällen genom att vidareutveckla Mittuniversitetets forskning inom sensorteknologi, inbyggda system, kommunikationsteknik och distribuerad mätteknik.

Målet är att stärka Sundsvalls och Mittuniversitetets position och profilering inom smarta samhällen. Ett av landets första testnätverk baserade på specifik teknologi för Internet of Things ska sättas upp och demonstratorer för att mäta luftkvalitet och övervaka olja i dagvatten är framtagna och testade i operativ miljö. Demonstratorerna är framtagna i nära samverkan med företag i regionenen och anslutna till IoT-nätverket.

Projektägare Mittuniversitetet: Prof. Mattias O'Nils
Ansvarig Sundsvalls kommun: Kristin Eriksson, miljödirektör
Finansiering: 2 000 000 kr (1 000 000 kr Miun och 1 000 000 kr Sundsvalls Kommun)
Projektperiod: 2016-01-01 - 2017-12-31

Förstärkt stadsmiljö

Kontaktperson Peter Öhman

Hållbar organisering

Arbetsmiljökartläggning för hållbar organisering

Förstudiens syfte är att i samråd med kommunens företrädare bidra till utveckling av hållbara arbetsvillkor för kommunanställda. Fokus för studien är utveckling och pilottestning av en web-baserad arbetsmiljöenkät riktad till utvalda enheter inom Sundsvalls kommun. Enkäten tas fram utifrån ett unikt tvärvetenskapligt perspektiv. Enkäten ger en översiktlig lägesbeskrivning av verksamheten ur personalens perspektiv och möjliggör jämförelser mellan organisatoriska enheter. Klusteranalys tillämpas för att kunna identifiera arbetssituationer med likartad arbetsmiljö. Analysen visar vilka sammansättningar av arbetsmiljöfaktorer som är mer hälsofrämjande än andra. Resultaten kan ligga till grund för vidare studier men möjliggör även i sig riktade åtgärder som kan främja förekomsten av goda arbetsvillkor och därmed hälsa hos personalen och effektivitet i organisationen.

Sundsvalls kommuns HR-strateg Ulf Lindberg deltar i arbetet tillsammans med Forskningscentrum RCR (Risk och Kris), CER (Forskning om ekonomiska relationer) och FGV (Forum för genusvetenskap) vid Mittuniversitetet.

Kontaktperson Edith Andresen, forskare vid CER Mittuniversitetet

Kartläggning av kommunikationsfaktorer för hållbara organisationer

Kontaktperson Cathrin Johansson

Nya metoder för investeringsanalys i offentligt ägda bolag

- En fallstudie av Sundsvalls logistikpark

Syftet med förstudien är att studera tillämpbarheten i metoderna "reala optioner" och "multikriterieanalys" för att kunna värdera nyttan med investeringar i reella tillgångar på ett mer rättvisande sätt än sedvanliga metoder som fokuserar på finansiell återbäring. Mer specifikt ska värderingen förutom det direkt finansiella perspektivet även inkludera miljövinster och ta hänsyn till att flexibla lösningar är bättre än låsta då framtiden är osäker. med tillämpbarhet menas både metodernas egenskaper och förmåga att värdera investeringar från ett teoretiskt perspektiv, samt avnämarnas och deras verksamhets förmåga att effektivt tillämpa dem.

Projektägare Mittuniversitetet: Dr. Aron Larsson
Finansiering: 254 000 kr (127 000 kr Miun och 127 000 kr Sundsvalls Kommun)
Projektperiod: 2015-09-01 - 2015-12-31

Hållbarhetsagenterna

– En förstudie på Skönsmons skola i Sundsvall

I förstudien Hållbarhetsagenterna undersöker hur man med hjälp av öppen data och teknikdesign kan uppnå en mer hållbar lärmiljö. Med hjälp av hållbarhetsdata skapa förutsättningar för barn att agera hållbarhetsagenter i en digital värld. Såväl arbetsmetoden som det som det digitala verktyget samt medieproduktionen ska vara lättillgängliga och kommunikativa och skapa medvetenhet, vilja och tilltro till att ändrade handlingsmönster leder till miljömässig, social och ekonomisk tillväxt.

I förstudiegruppen ingår:
Katarina L Gidlund (projektledare/ Mittuniversitetet)
Anna-Karin Westman och Eva Jönsson (Barn- och utbildningsförvaltningen)
Johanna Örnehag (rektor Skönsmons skola)
Anna-Karin Unnis (lärare i 6 c)
Lisa Sällvin (Månster Design)
Robert Olofsson (Nordic Peak)
Mattias O’Nils (STC/Mittuniversitetet)
Marie Hallén (Medieladan).

Projektägare Mittuniversitetet: Katarina Lindblad-Gidlund
Finansiering: 250 000 kr (125 000 kr Miun och 125 000 kr Sundsvalls Kommun)
Projektperiod: 

Läs mer om HållbarhetsAgenterna

Stärkt beställarkompetens i projektet Grönt Boende

Syftet med projektet är att medverka till ökad efterfrågan på hus med höga miljöprestanda, uthålliga hus, genom ökad beställarkompetens hos intresserade familjer.

Det är viktigt att utveckla kunskap inom "grönt boende" i regionen och resultatet av förstudien måste kunna användas för att utveckla framtida processer inom området. För Mittuniversitetet är området av stor betydelse och det är viktigt att samla kompetenser från olika områden för att tillsamans bli framgångsrik och kunna utveckla forskning och kunskap.

Tillsammans med Sundsvalls kommun har vi drivit projektet Grönt Boende. Vår del av projektet handlade om att utbilda familjer för att lättare kunna vara beställare och köpare vid produktion av hus med höga miljöprestanda. Vi genomförde en seminarieserie under våren 2015.

Projektstarten filmades och du kan se startseminariet här på webben.

Läs mer om Grönt Boende

Följ Grönt Boende på Facebook

Sundsvalls kommun om Grönt Boende

Projektägare Mittuniversitetet: Dr Olof Björkqvist
Ansvarig Sundsvalls kommun: Viveca Norberg Stadsbyggnadskontoret
Finansiering: 200 000 kr (100 000 kr Miun och 100 000 kr Sundsvalls Kommun) Projektperiod: 2015-01-01 - 2015-12-31

Student Living Lab

Syftet med projektet är att skapa förutsättningar för uppbyggnaden av två studentbyar som är en futuristisk labbmiljö, exponerar värdet av ung kompetens, inspirerar till nya lösningar för en attraktiv livsmiljö samt stödjer kommunala utvecklingsstrategier.

Student Living Lab ska vara ett testområde som från börjat är designat för kontinuerlig förändring. Möjligheter som kommer från pågående och ännu okända samhällstrender ska kunna testas och utvärderas i denna miljö. I den föränderliga bostadsmiljön kan man visa, testa och inspireras av boendelösningar men även andra behov som kan kopplas till en unik miljö med tydlig ung profil.

En framgångsrik etablering av Student Living Lab skapar nytta för många aktörer i regionen; universitetets forskare och studenter, etablerade och nya företag, Sundsvalls- och Östersunds kommuner, kommunala och regionala utvecklingsinitiativ som Peak Innovation och BioBusiness Arena.

Bostäder som förändras

Bostadsmiljöerna planeras i Östersund och Sundsvall. Målet är att stimulera kreativitet, företagsamhet, kunskap och skapa attraktiva områden för studenter. Det blir en mötesplats för nya idéer, forskare och entreprenörer.  Ambitionen är att byarna ska ha en tydlig ung profil. Det är nödvändigt att skapa en struktur för ständig förnyelse av platserna. Det är lämpligt att husen på platsen kan definieras som "Attefallshus" så att de efter några år kan flyttas från studentbyarna till nya ägare. På så sätt får vi en unik boendemiljö som förändras kontinuerligt.

Läs mer i foldern

Projektägare Mittuniversitetet: Dr Olof Björkqvist
Ansvarig Sundsvalls kommun: Hans-Åke Oxelhöjd
Finansiering: 200 000 kr (100 000 kr Miun och 100 000 kr Sundsvalls Kommun) Projektperiod: 2015-11-30 - 2016-12-31

 

Forma

Projektet ska utreda förutsättningar för realisering av en designmiljö, som en del i en science park-miljö, för att stödja utveckling av prototyper för tjänster och produkter.

FORMA  är det första steget för att skapa en central del och ett viktigt verktyg i innovationssystemet. Uppgiften för FORMA är att underlätta för företag, akademi, offentlig verksamhet samt den enskilde individen att vidareutveckla en idé och/eller identifierat problem till test och verifierbara prototyper i ett format som är lämpligt för ändamålet (produkt, tjänst, miljö, process). Funktion som FORMA fyller är av yttersta vikt för att komma vidare från idéstadium till realiseringsfas.

Projektägare Åkroken Science Park: Magnus Sandebree
Projektledare Mittuniversitetet: Mikael Marklund
Ansvarig Sundsvalls kommun: Eva-Marie Blusi Tyberg
Finansiering: 250 000 kr (125 000 kr Miun och 125 000 kr Sundsvalls Kommun) Projektperiod: 2016-01-01-2016-12-31

Luftkvalitet i stad

Utrustning för att mäta partiklar i stadsluft är idag mycket dyr vilket gör att man endast kan ha ett fåtal mätpunkter i en stad. Det finns teknologier för sensorer och trådlöskommunikation som möjliggör lågkostnadslösningar och därmed gör det möjligt att ha en stor mängd av mätpunkter som kan ge en bättre bild av stadens luftkvalité i realtid. I denna förstudie ska forskare tekniskt undersöka och verifiera en lågkostnadslösning för mätning av luftpartiklar. Resultatet kommer att skapa möjligheter för nya innovationer för produkter och tjänster inom miljöövervakning som kan vara till stor nytta för medborgare och kommun.

Det direkta målet med förstudien är att presentera karakteristiken för den nya partikelsensorn och relatera dess karakteristik till referensinstrument som finns i drift av Sundsvalls Kommun. Utifrån dessa resultat kan slutsatser dras på vilket sätt och i vilken utsträckning sensorn kan användas för partikelmätning.

Projektägare Mittuniversitetet: Prof. Bengt Oelmann
Finansiering: 130 000 kr (65 000 kr Miun och 65 000 kr Sundsvalls Kommun)
Projektperiod: 2014-07-01 - 2014-12-31

Gör frisk luft synlig

Syfte med denna förstudie är skapa en visualiseringstjänst som illustrerar stadens luftkvalitet både över tid och i realtid. Förhoppningen är att kunna påverka medborgarna till ett miljömedvetet beteende som till exempel val av transportvägar. Målet är att förbättra Sundsvalls innerstadsmiljö. Denna förstudie kommer att främja utvecklingen av ett visualiseringscenter på Mittuniversitetet och hållbar tillväxt i Sundsvalls Kommun till 2021.

Förstudien kommer att sammanfatta resultaten i en plan för ett efterkommande huvudprojekt i arbetet för ett visualiseringscenter.

Projektägare Mittuniversitetet: Prof. Mårten Sjöström
Ansvarig Sundsvalls kommun:
Finansiering: 250 000 kr (125 000 kr Miun och 125 000 kr Sundsvalls Kommun)
Projektperiod: 2014-11-01 - 2015-10-31

Detektering av oljeutsläpp i dagvatten

Syftet med denna förstudie är att upprätta en mätpunkt för kontinuerlig fjärravläsning av olja i vattenföroreningar i dagvattenavlopp. Det skulle ge svar på vilka nivåer av föroreningar som förekommer i en specifik dagvattenledning. Resultatet kan användas för att undersöka möjligheten till att utveckla en sensor med lägre kostnad som gör det ekonomiskt möjligt att ha flera mätpunkter i ett helt dagvattensystem och på det viset spåra, felsöka och göra det möjligt att åtgärda oljeutsläpp till dagvattennätet.

Projektägare Mittuniversitetet: Prof. Bengt Oelmann
Finansiering: 250 000 kr (125 000 kr Miun och 125 000 kr Sundsvalls Kommun)
Projektperiod: 2015-02-02 - 2015-06-05

Testinstallation av digitaliserade vattenmätare

Syftet är att undersöka om den utvecklade mätaren kan användas för att genomföra en kunddriven digitalisering av vattenmätare. Målet är att svara på frågan om den utvecklade mätmetoden baserad på en kameralösning kan möjliggöra en kunddriven digitalisering av vattenmätare. detta sker genom att säkerställa att:

- Lösningen har kundfokus- Har lång batteritid (upp till 12 år)
- Är en öppen lösning
- Har en enkel koppling mot internet
- Klarar heterogena kunder företagskunder och privatkunder)
- Säkerhetsställa mätvärden för lösningen

Projektägare Mittuniversitetet: Prof. Mattias O'Nils
Finansiering: 280 000 kr (140 000 kr Miun och 140 000 kr Sundsvalls Kommun)
Projektperiod: 2015-03-01 - 2015-08-31

Mätning av Krom med röntgen

Syftet med förstudien är att studera möjligheten att implementera röntgenbaserade mätmetoder för detektering av låga förekomster av skadliga grundämnen i komplexa blandningar. Som till exempel används mätning av kromhalt i restprodukter från olika delar av sopförbränningskedjan.

Projektägare Mittuniversitetet: Börje Norlin, universitetslektor
Finansiering: 130 000 kr (65 000 kr Miun och 65 000 kr Sundsvalls Kommun)
Projektperiod: 2014-08-15 - 2014-12-31

Duktkaraktärisering

Lokalisering och karakterisering av fiberdukter

I dagsläget när man ska dra fiber utförs en provtryckning av fiberrör innan man blåser själva fibern för att se att röret inte läcker. Därefter blåser man in en radiosond som fastnar om en enskild böj är för tvär. Den ackumulerade effekten av flera böjar påverkar installationslängden avsevärd och det finns idag ingen bra metod för att mäta upp den. Utifrån detta behov ska Mittuniversitetet tillsammans med det kommunalägda bolaget ServaNet undersöka om man kan blåsa en sond med inbyggd accelerometer för att registrera avstånd och svängar. Data från denna sensor grovfiltreras inuti sonden med en mikroprocessor och lagras därefter i ett inbyggt minne. När sonden är framme kan data läsas ut och efterbearbetas för att så exakt som möjlig bestämma dukternas utbredning. Förstudien ska visa på hur bra det går att karakterisera en begravd installation genom att blåsa en sond med accelerometer för att sedan efterbehandla mätvärden. Utifrån utsträckningen ska de också utvecklas en modell som uppskattar blåsavståndet med utgångspunkt från förläggningen.

Projektägare Mittuniversitetet: Docent Kent Bertilsson
Finansiering: 250 000 kr (125 000 Miun och 125 000 Sundsvalls Kommun)
Projektperiod: 2016-02-01 - 2016-08-31

0
18

Kontaktpersoner

Koordinator för samverkan mellan Sundsvalls kommun och Mittuniversitetet

Tommy Ytterström

E-post tommy.ytterstrom@proandpro.se

Telefon 070-673 72 00

Kontaktperson Mittuniversitetet

Hans-Erik Nilsson

Dekan NMT Fakulteten/ Naturvetenskap teknik och medier

E-post hans-erik.nilsson@miun.se

Telefon 010-142 87 39

Kontaktperson Sundsvalls kommun

Eva-Marie Blusi Tyberg

Tf chef strategisk samhällsutveckling

E-post eva-marie.tyberg@sundsvall.se

Telefon 070-235 23 99