Ulrika Lif

Spara favorit Skriv ut

Bakgrund

Undervisar i litteraturvetenskap på avdelningen för humaniora sedan 2005. Kandidat- och magisteruppsatserna, 2005 och 2006, belyser skammens perspektiv och värdighetens gestalt i Lars Ahlins romaner "Kanelbiten" och "Min död är min". Doktorand i Åbo sedan 2011.

Forskningsområden

Lars Ahlins författarskap
Skönlitteratur i vård och socialt arbete

Pågående forskning

Aktuell arbetsrubrik på doktorandstudien är "Att dö in i sin bild. Moderskomplex, mask och sofiamystik hos Lars Ahlin". Trådar av återkommande motiv i gestaltningen, som till exempel ett negativt moderskomplex och en mystik, transformerande djuperfarenhet med kristna förtecken, formar i det ahlinska författarskapet en mångperspektivisk tematisk väv. I dialog med tidigare ahlinforskning, valda avsnitt i hans övriga verk och i Dostojevskijs "Bröderna Karamazov", belyses nämnda aspekter i Lars Ahlins roman "Bark och löv" samt två av hans pjäser i ett företrädesvis jungianskt, bachtinskt och sofianskt tolkningssammanhang.

Studien Lifehope.eu (projektledare: Lisbeth Kristiansen, OMV) utforskar med det pedagogiska verktyget FYS/KAT hur ökad fysisk aktivitet kan påverka hälsa och livskvalitet hos personer med psykisk ohälsa. Tillsammans med deltagarna i studiens kontrollgrupp undersöker Ulrika Lif och Helen Asklund, HUM (utan användning av FYS/KAT) hur icke fysiska litteraturaktiviteter, exempelvis kreativt skrivande och samtal om skönlitterär text, kan inverka på hälsa och livskvalitet hos kontrollgruppens medlemmar.

Undervisning

Främst kreativt skrivande, barn- och ungdomslitteratur och, i samarbete med avdelningen för socialt arbete, breddkursen Litteraturvetenskap GR (A), Skönlitteratur och socialt arbete, 7,5 hp

Övrigt

Lika villkorsombud HUV

Manus för kortfilm: Vacuum, 2005 och Kulörta lyktor, 2008 (medförfattare). Har tidigare arbetat inom vård och omsorg.

Publikationer

Kapitel i böcker, del av antologier

Lif, U. , Asklund, H. & Kristiansen, L. (2016). LIFEHOPE Litteratur – en studie om ”makten att” berätta och berättelsens kraft. I Makten att berätta : om tal och tystnad i tid och rum. Sundsvall : Mid Sweden University (Genusstudier vid Mittuniversitetet). S. 32-43.