Semester

Spara favorit Skriv ut 11 feb februari 2014

Arbetstagare har rätt till semester enligt semesterlagen (1977:480) med de avvikelser som framgår av bestämmelserna i Villkorsavtalet.

Intjänandeår och semesterår sammanfaller och är detsamma som kalenderår. Antalet berättigade semesterdagar är beroende av ålder.

Antal semesterdagar
T o m det år arbetstagaren fyller 29 år, 28 dagar
Fr o m det år arbetstagaren fyller 30 år, 31 dagar
Fr o m det år arbetstagaren fyller 40 år, 35 dagar

Som semesterdagar räknas inte lördagar, sön- och helgdagar samt midsommar-, jul- och nyårsafton.

Den som innehar anställning med avlöning enligt avtalet endast under del av kalenderåret får betald semester i förhållande till antalet anställningsdagar enligt formeln:
antal anställningsdagar x årssemestern / 365 dagar
Brutet antal avrundas uppåt till närmaste heltal.

Semester under en del av dagen räknas som en hel semesterdag.

Enligt semesterlagen har nyanställda rätt till ytterligare semester, obetald semester, så att den sammanlagda semestern blir 5 veckor om man anställts före 1 september. Den som anställts den 1 september eller senare har rätt till minst en veckas semester (betald+obetald).

Enligt semesterlagen skall minst fyra veckors sammanhängande ledighet förläggas under perioden juni-augusti. 

Om du blir sjuk under semestern kan du få den utbytt mot sjukledighet. Gör därför omedelbart sjukanmälan till receptionen vid sjukdom under semester.  

Tjänstledigheter utan lön är vanligtvis inte semestergrundande, vilket medför att ett visst antal ledighetsdagar, 10-12 beroende på årssemester, reducerar semestern med en dag.

Undantag görs dock för vissa ledigheter utan lön, t ex barns födelse, repetitionsövning, tillfällig vård av minderårigt barn och obetald semester. 

Föräldraledighet med föräldrapenning, sjukpenningdag, är semesterlönegrundande. 

För teknisk/administrativ personal (som är anställd hela året) gäller att minst 20 dagars semester måste läggas ut under ett kalenderår. Den som har rätt till mer än 20 dagars betald semester har rätt att spara överskjutande semesterdagar upp till högst 35 dagar

För lärare, amanuenser och doktorander gäller ett lokalt avtal för semesterns förläggning.  Hela årssemestern förläggs till de studerandes sommaruppehåll med början måndagen efter midsommar (semesterperioden). Semestern skall inte rapporteras i Egenrapportering.

Om semestern förläggs till annan period på grund av t ex sommaruniversitet, sjukdom eller särskild överenskommelse, skall semester rapporteras av den anställde i Egenrapporteringen senast den 5 juni.