Våld i nära relationer
Mittuniversitetet har fått medel från Länsstyrelsen Västernorrland för att göra en intervjustudie om hur personer i länet som varit utsatta för våld i en nära relation upplever myndigheters arbete. Bakgrunden till projektet är den strategi som myndigheter i länet arbetat fram för 2014-2016. Ett av strategins mål är att myndigheternas kontakter med våldsutsatta ska kännetecknas av god kvalitet.
Vi söker personer i Västernorrland som varit utsatta för våld i en nära relation att intervjua om hur de upplever myndigheters arbete. Intervjuer pågår under hösten 2015 och våren 2016.
Invandring till jobb
Projektet har utvecklats som ett led i att möta utmaningarna med att hitta snabbare vägar in på arbetsmarknaden för utrikesfödda och att hitta fler faktorer som bidragit till att fler utrikesfödda gör valet att stanna i Väsernorrland. Projektet består av två delprojekt. Delprojekt 1 syftar till att kartlägga och beskriva metoder som syftar till att nyanlända snabbare ska komma i arbete. Målgrupperna är aktörer inom offentlig sektor som arbetar med etablering och mottagande av nyanlända och asylsökande, ideella organisationer samt företag och deras organsiationer. Delprojekt 2 innebär en vetenskaplig studie och syftar till att hitta framgångsfaktorer som förbättrar mottagandet och etablering i Västernorrland. Målgruppen är nyanlända och etablerade utrikesfödda personer, samt aktörer med uppdrag inom etablering och mottagande av nyanlända.
Innanförskapsakademin
Projektet prövar en ny modell, Innanförskapsakademin, för att nyanlända snabbare ska etablera sig i lokalsamhället och på arbetsmarknaden. Projektet är ett samarbete mellan Östersundshem, Skanska, Migrationsverket, Arbetsförmedlingen och Mittuniversitetet i Östersund. Deltagarna i programmet, som kommer att vara nyanlända och arbetslösa ungdomar, kommer att introduceras till arbetsmarknaden genom anpassade insatser där praktik varvas med teori i form av olika utbildningsinsatser och andra inkluderande aktiviteter. Det specifika målet är att deltagarna efter genomfört program har med sig verktyg, kunskaper, inspiration och nätverk som ökar deras möjligheter på arbetsmarknaden, antingen som anställda eller som egna företagare. Ett pilotprojekt kommer att genomföras med ett 20-tal deltagare från de två målgrupperna 2016-01-15--2016-07-15 juni i form av praktik och utbildning. Handledarna kommer utgöras av anställda på Skanska men också av dess underentreprenörer och Östersundshem. Utbildningsinsatserna kommer att skräddarsys efter målgruppernas behov för att vara både branschspecifika och generella. De generella delarna kan sedan nyttjas i andra branscher medan den branschspecifika utbildningsdelen behöver anpassas. De branschspecifika insatserna kommer t.ex. att vara miljö, rivning, bygg.