miun3985.jpg

Civilingenjör i elektroteknik, 300 hp

Har du någon gång undrat hur din mobil funkar eller hur elen kommer in i uttaget? Då har vi på Mittuniversitetet en utbildning som passar dig. Som student på programmet Civilingenjör i elektroteknik kommer du att lära dig de grunder och tillämpningar av elektroteknik du behöver för att vara med och skapa framtiden. I slutet av utbildningen har du möjlighet att välja inriktning och läsa de sista två åren hos oss eller på KTH.

Höstterminen 2019

roomCampus, Sundsvall
  • Start: Höstterminen 2019
  • Studieform: Campus
  • Studiefart: 100%
  • Ort: Sundsvall
  • Platsfördelning: B/P: 67/33%
  • Antal platser: 15
  • Språk: Svenska
  • Anmälningskod: MIU-D2021

Sista anmälan: 15 april 2019

Höstterminen 2020

roomCampus, Sundsvall
  • Start: Höstterminen 2020
  • Studieform: Campus
  • Studiefart: 100%
  • Ort: Sundsvall
  • Platsfördelning: B/P: 67/33%
  • Antal platser: 15
  • Språk: Svenska
  • Anmälningskod: MIU-D2271

Sista anmälan: 15 april 2020

Anmälan öppnar den 15 mars. 

Du kan ändra din ansökan till och med 15 april

Civilingenjör i elektroteknik är en bred teknisk utbildning som har sitt ursprung i fysiken. Idag finns elektrotekniken överallt och påverkar våra liv på många sätt. Elektrisk energiförsörjning är kanske det mest tydliga exemplet där en dag utan el är otänkbart för de flesta, men faktum är att elektrotekniska produkter finns nästan överallt i vår vardag, ofta utan att vi tänker på det. Bilen är ett av många exempel där inbyggda elektrotekniska lösningar har ökat effektivitet, säkerhet och komfort. Ett annat exempel är mobiltelefonen, där den tekniska utvecklingen har påverkat tillgången till information och hur vi kommunicerar med varandra.

Programmet ger dig en djup förståelse av ämnet och förbereder dig för ett modernt arbetsliv, vilket innebär att jobba i team och tillsammans lösa problem. Under de fem åren läser du mycket elektroteknik och elektronik, men också datateknik, matematik och fysik. Du får dessutom lära dig att leda projekt och att kommunicera dina resultat. Genom interdisciplinära projekt får du upptäcka din roll i ett projektteam och knyta kontakter till möjliga framtida arbetsgivare. Som civilingenjör i elektroteknik är du hett eftertraktad på arbetsmarknaden, både i Sverige och i andra länder.

På Mittuniversitetet tycker vi att det är viktigt med tillgänglighet, både till lokaler och lärare. Du arbetar i små grupper och har en nära kontakt med andra studenter och lärarna. Vi samarbetar med de andra civilingenjörsprogrammen för att bredda dina kunskaper och ge dig en tydlig bild av yrkesrollerna.

Efter de första tre åren, där du lär dig grunderna, väljer du inriktning för de sista två åren. Genom samarbetet med KTH har du möjlighet att välja bland flera inriktningar och avsluta dina studier hos oss eller på KTH.

Behörighet

Grundläggande behörighet +
Fysik B, Kemi A och Matematik E.
Eller:
Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4
(OB 9)

Examen efter genomförda studier

Civilingenjörsexamen

Civilingenjörsexamen i elektroteknik som översätts till Degree of Master of Science in Engineering: Electrical Engineering

Efter utbildningen

Utbildningen ger dig såväl praktisk tillämpning som företagskontakter och spetskompetens. Du kan jobba som chef eller teknisk specialist inom elkraft, automation och processindustri, med utveckling av elektroniska produkter eller med elektronik och datorteknik inom till exempel telekommunikation eller fordonsindustri. Du kan även läsa vidare som forskarstudent på forskningscentret STC, som är starkt inblandade under hela utbildningen, eller på ett annat lärosäte i hela världen.

Arbetslivskontakt

Vi genomför flera kurser och projekt på ett yrkesrollsnära sätt. Du får bland annat arbeta med ingenjörsproblematik i projektform och utveckla produkter och processer åt företag. Det handlar om att lösa verkliga problem hämtade från näringslivet. För att ge dig en bättre bild av ditt framtida yrke ges möjligheter till studiebesök och gästföreläsningar av branschrepresentanter under studietiden.

Ämnesfördelning år 1-3

Ämnesfördelning civilingenjör elektroteknik

Jag har alltid varit intresserad av hur saker och ting fungerar.

Läs hela intervjun med Fredrik Lööw

Det finns elektronik i princip överallt i vardagen.

Läs hela intervjun med Karl Andersson

Mer om utbildningen