Att plugga på distans
Kan du inte plugga på plats finns det en annan lösning – vi har ett av landets största utbud av distansutbildningar. Det gör att du kan påverka inriktning, upplägg och studietakt och plugga där du är.
Vid Mittuniversitetet har vi två olika typer av distansstudier, den ena innehåller en eller flera träffar på campus, den andra är distans utan träffar. I det senare fallet sker allt över internet.
Tänk på att de träffar som sker på campus kan vara obligatoriska, du måste alltså delta i undervisningen på plats. Och du, kom ihåg att studera på distans visserligen är flexibelt, men det kräver lika mycket tid av dig som att studera på campus.
I vissa distanskurser kan det ingå en tentamen som kan genomföras vid ett lärcentra eller lärosäte på eller i närheten av hemorten.
Se reglerna för salstentamen på annan ort i sin helhet här.
Digitala möten
Undervisningen sker på olika sätt. En lärare kan lägga upp text, bild, video och annat som du behöver för din kurs. Genom videokonferens kan du delta i till exempel gruppdiskussioner. Så även fast ni sitter på olika platser i världen så träffas ni ändå.
Vad behöver jag för att studera på distans?
Intresse! Och naturligtvis tid. Att läsa på distans kan vara bekvämt när man inte kan eller vill flytta. Men det kräver lika mycket tid som att studera "vanligt".
Det är enkelt att studera på distans, men det krävs också en hel del självdisciplin. Du lägger själv upp planeringen för att kunna följa med i utbildningens och kursens planer. En utbildning på halvfart kräver att du studerar ungefär 20 timmar per vecka. Utbildningar på helfart motsvarar en normal arbetstid på 40 timmar per vecka.
Du måste naturligtvis också ha tillgång till en uppkopplad dator, vilket är en grundförutsättning för att kunna komma åt bland annat lärplattformen som används i samband med undervisningen. Distansundervisning sker till största del över nätet. Vissa kurser kräver också andra material eller verktyg. Ibland behövs en webbkamera eller om du till exempel läser design ett speciellt program.
När du är inloggad på studentportalen kommer du att ha tillgång till vår lärplattform. Här hittar du bland annat kursmaterial och instruktioner, och här kan du kan chatta med lärare och andra kursdeltagare.