Energiingenjör, 180 hp
Mer än någonsin behövs nu utbildade energiingenjörer. Åtgärder som en ökad andel förnyelsebar energi och en fördubblad energieffektivisering krävs för att lyckas bromsa klimatförändringarna de närmaste åren. Som energiingenjör blir du en nyckelspelare för att uppnå de globala miljömålen. På vår treåriga distansutbildning får du lära dig den nya, spännande tekniken som kan ta oss dit. Distansformen passar dig som vill studera oberoende av tid och plats. 2-3 obligatoriska träffar per termin ingår.
Kunskap kring energiomvandling och energianvändning samt en vilja att påverka är signum för en energiingenjör och som sådan har du en fördjupad förståelse kring de energisystem som dagligen används av nästan alla på jorden. Vår utbildning har systemfokus, vilket innebär att du lär dig designa, utveckla och hantera energisystem för produktion av värme och el. Du får lära dig teknikerna bakom allt från elproduktion, fjärrvärme och industriella system till mer småskaliga varianter som värmepumpar, solenergi och vindkraftverk, vilket studeras mer ingående i projekt ute i företag.
Det första året läser du inledande energikurser samt grundläggande ämnen som matematik och IT. Det andra året läser du om olika sorters energiteknik och system för att styra energianläggningar i samverkan med våra Automationsingenjörer. Det tredje året fördjupar du dina kunskaper ytterligare med kurser som fokuserar på uthållig energiteknik, som till exempel biobränslen. Utbildningen avslutas med ett tio veckors examensarbete i samarbete med industri.
Energiingenjörsprogrammet är ett yrkesprogram som innebär tre års heltidsstudier på distans. Distansformen passar den flexibla studenten då det i huvudsak möjliggör plats och tidoberoende studier enligt egna behov. Ett par obligatoriska träffar på campus ingår varje termin för laborationer, seminarier och projektredovisningar.
Studierna är på heltid vilket innebär att du måste räkna med att lägga ned minst 40 timmar i veckan. Vanligen är föreläsningarna inspelade i förväg och du kan se dem på egen hand eller i grupp. Lärarledda moment sker under dagtid.
Utöver de obligatoriska sammankomsterna erbjuds studenter som vill uppleva mer campuskänsla möjlighet till frivilliga träffar med studiekamrater och lärare i programmets egna studielokaler på Campus Sundsvall.
De som antas till programmet erbjuds en preparandkurs i matematik. Kursen går att läsa på distans två veckor innan terminsstart.
Sammankomster
Distansstudierna innebär obligatoriska moment då du behöver resa till campus 2–3 gånger per termin för laborationer, seminarier och projektredovisningar. Då får du bland annat använda vårt unika energilabb i Härnösand för att genomföra laborationer i full skala.
Behörighet
Grundläggande behörighet +
Fysik B, Kemi A och Matematik D.
Eller:
Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c
(OB 8)
Examen efter genomförda studier
Högskoleingenjörsexamen
Högskoleingenjörsexamen med inriktning mot energiteknik, som översätts till Degree of Bachelor of Science in Engineering: Energy Engineering.
Efter utbildningen
Som energiingenjör är du eftertraktad och våra studenter har haft lätt att få jobb efter utbildningen. Du kan arbeta med att driva, utveckla och effektivisera olika energisystem hos en mängd olika arbetsgivare, som energibolag, industrier, konsultföretag och offentliga aktörer. Du kan räkna med att bli eftertraktad hos tusentals arbetsgivare som behöver din hjälp att möjliggöra en hållbar framtid.
Arbetslivskontakt
Vi driver utbildningen i nära samverkan med regionens industri. Oftast brukar studenterna göra det avslutande examensarbetet på ett företag. Det är vanligt att sommarjobb eller examensarbete leder till en anställning efter utbildningen.
Läs hela intervjun med Ania BråhnEnergi är ett ämne som alltid kommer att vara relevant för omvärlden.
Läs hela intervjun med Annelie HanssonJag tror mycket på energisektorn.
Läs hela intervjun med Kristina GöranssonEn energiingenjör är eftertraktad
Kontakt
Läs mer