ForskarFredag! Välkomna 23-28 september

Vad gör egentligen en forskare och vad forskas det om på Mittuniversitetet? Det kan du få reda på under vår Vetenskapsvecka som arrangeras i samband med det nationella evenemanget ForskarFredag. Mellan den 23-28 september står forskaren i centrum och du ges möjlighet att ta del av spännande och aktuell forskning!

IMG_0547_1600x900.jpg

ForskarFredag arrangeras i år både i Sundsvall och i Östersund. Nytt för i år är evenemanget sträcker sig under en hel Vetenskapsvecka för att fler målgrupper ska kunna lyssna till intressanta föreläsningar, ställa frågor om forskning och få en bättre bild av vad en forskare egentligen gör. ForskarFredag är helt kostnadsfritt och öppet för alla besökare. Välkommen!

Vad händer i Sundsvall?

I Sundsvall arrangerar vi olika seminarier för olika målgrupper. Det blir exempelvis Fika med i forskare på Unga Magasinet den 25 september och Samtal en forskare under lunchtid i Kulturmagasinet den 27 september. Lördagen den 28 arrangerar Sundsvalls kommun olika aktiviteter på Kulturmagasinet med temat Rymden. Det kommer att finnas pyssel, frågeslingor och Digidel är öppet
Se programmet i Sundsvall 

Vad händer i Östersund?

Under veckan arrangerar vi skolbesök i våra forskningscenter för årskurs 4-6 och vi lånar ut forskare till gymnasieskolan. Se skolprogram längre ned på sidan. Vi avslutar vetenskapsveckan den 27 september kl. 16-18 med en Science Afterwork på Storsjöteatern där ett gäng av våra forskare berättar om det allra senaste inom olika ämnen. Evenemanget leds av konferencier Fredrik Alverland, känd radioröst från P4 Jämtland. Vegetarisk wrap till de 70 första besökarna! 
Se programmet i Östersund

Skolprogram

Under Vetenskapsveckan kommer vi att erbjuda besök i kemilabb och forskningscenter. Vi lånar dessutom ut forskare till en lektion för gymnasieelever. Tecnichus bjuder in elever till deras Science-utställning i Birsta City
Se skolprogram Sundsvall
Se skolprogram Östersund

Om Forskarfredag

Den sista fredagen i september är utlyst som European Researchers’ Night av EU-kommissionen. I över 250 städer i hela Europa erbjuds tiotusentals aktiviteter där allmänheten träffar forskare och upptäcker hur spännande och vardagsnära forskning kan vara. Sedan 2006 har de svenska aktiviteterna knutits samman under det gemensamma namnet ForskarFredag och koordinerats av föreningen Vetenskap & Allmänhet.
Läs mer om ForskarFredags nationella satsning här.
www.forskarfredag.se

Massexperiment - Stjärnförsöket

Årets massexperimentet pågår mellan februari 2019 till och med februari 2020. 

Gatlyktor, ljusskyltar och upplysta byggnader – ljus på natten innebär trygghet och trevligare städer, men har också visat sig ha negativa effekter för människor och djur. Ju mer ljus, desto färre stjärnor kan man se på natthimlen. Hur många stjärnor kan du se där du bor? I årets massexperiment kan du hjälpa forskare att mäta ljusföroreningar genom att räkna stjärnor på himlen!

Läs mer

 

Kontakt Forskarfredag

Mittuniversitetets projektledare Forskarfredag
Sofia de Wall

Logo