Familjeföretaget Wikners i Persåsen blev 2019 utsedda till ”Årets turismföretagare” under Guldgalan i Östersund. Ett av priserna som ingick i utmärkelsen var en forskningsinsats från ETOUR vid Mittuniversitetet.
En ökad efterfrågan på högutbildade specialister och ett tydligare fokus på hållbarhet - det är tankar som framskymtar när tre turismforskare resonerar kring Coronakrisens effekter på turismbranschen.
Turismbranschen är en av de hårdast drabbade branscherna i spåren av coronapandemin. Stora som små aktörer påverkas när flygtrafiken står stilla och landsgränser stängs. Samtidigt leder den extraordinära situationen till eftertanke där nya vägval kan leda till hållbart resande och grön turism.
Hotell- och restaurangbranschen har liksom många andra branscher skakats av en mängd avslöjanden i kölvattnet av den metoo-våg som startade i slutet av 2017. Forskning inom området ringar bland annat in den problematik som fortfarande existerar och hur den hanteras inom branschen.
Tiden var kort mellan rapporter om överturism till larm om för lite turism. Men vad händer när viruset drar sig tillbaka och restriktionerna lättar? Ska vi som många gånger tidigare se en snabb återhämtning till det tidigare, eller kommer turismen denna gång att förändras i grunden?