Mittuniversitetets kvalitetssystem
Syftet med Mittuniversitetets kvalitetssystem är att skapa förutsättningar och struktur för kvalitetssäkring och systematisk kvalitetsutveckling av universitetets utbildning.
Centrala utgångspunkter i Mittuniversitetets kvalitetssystem är Högskolelagen, Högskoleförordningen samt de standarder och riktlinjer som är generella för all högre utbildning i Europa. Kvalitetssystemet sex sammanlänkade delar beskrivs i korthet nedan men går att läsa i sin helhet här: Mittuniversitetets kvalitetssystem för utbildning på grund-, avancerad- och forskarnivå
Kvalitetsarbetet, dvs Mittuniversitetets processer och arbetssätt för att säkra och utveckla utbildningens kvalitet, ska utgå från utbildningens lärandemål samt studenternas och doktorandernas studieresultat. Kvalitetsarbetet ska vara proaktivt, systematiskt och integrerat i all verksamhet, inklusive verksamhetsplanering, budget och uppföljning. Kvalitetsarbetet ska således präglas av att:
- mål för aktiviteter formuleras och kommuniceras;
- processer och arbetssätt organiseras och resurssätts i förhållande till satta mål;
- ansvar tydligt framgår;
- processer och arbetssätt genomförs och följs upp;
- att uppföljningar och utvärderingar kommuniceras och används som grund för utvecklings- och förbättringsarbete;
- kvalitetsarbetet integreras i lärosätets uppföljnings- och planeringsarbete.
Utvärdering av kvalitetssystemet
Mittuniversitetet kvalitetssystem ska utvärderas av UKÄ under 2021/22. Det utvärderingssystem som Mittuniversitetet utformat tillsammans med Linnéuniversitetet och Karlstads universitet (Treklövern) är en viktig del i detta större och mer omfattande kvalitetssystem.