Journalistprogrammet, 180 hp
Framtidens mediejobb väntar på den som har en modern journalistutbildning och ett driv att berätta spännande och viktiga historier. Mittuniversitetets journalistprogram ger dig de bästa förutsättningarna att klara den nutida och framtida journalistikens många olika uppdrag - på Sveriges ledande medieföretag eller som frilans. Journalistik är en blandning av hantverk, kritiskt tänkande och kreativitet. Samtidigt både traditionellt och nyskapande. Därför kommer du att lära dig berätta med ord, ljud, bild eller video – på papper, i etern eller digitalt.
Höstterminen 2020
- Start: Höstterminen 2020
- Studieform: Campus
- Studiefart: 100%
- Ort: Sundsvall
- Platsfördelning: B/P: 67/33%
- Antal platser: 50
- Språk: Svenska
- Anmälningskod: MIU-I2183
Sista anmälan: 15 april 2020
Du kommer att jobba mycket praktiskt för att lära dig hantverket. Hur du hittar fakta, röster, känslor och åsikter. Och hur du rapporterar i snabba nyhetslägen eller djuplodande reportage.
Vår profil är nyheter och samhällsjournalistik. Vi lär ut såväl klassiska som moderna metoder för att bevaka allt från sport och nöje till politik, kriminalfall och svåra samhällsfrågor.
Genom skarpa redaktionsövningar, studiebesök, workshops och journalistiska uppgifter blir du bra rustad inför arbetslivet.
Utbildningen drivs av journalistlärare och forskare med lång erfarenhet. Du kommer att ha nära till vägledning i såväl studier som karriärfrågor. Vi betraktar vetenskapliga och teoretiska kunskaper som en förutsättning för att kunna bli en bra journalist.
På campus i Sundsvall finns goda möjligheter för studenter som på fritiden vill utvecklas mer och jobba självständigt med radio, poddar, video, bilder eller datajournalistik. Vår institution ger också extra kurser för dig som vill ännu mer, exempelvis filmning och foto med drönare.
Ditt första år avslutas med ett längre reportage. Ditt andra år med ett större grävprojekt, med sikte på publicering i nationella medier.
Utbildningen avslutas med en hel termins praktik på en redaktion du själv sökt dig till.
Journalistprogrammets goda rykte beror bland annat på vårt nära samarbete med den svenska mediebranschen.
Mitt drömyrke – journalist
Behörighet
Grundläggande behörighet +
Historia A och Samhällskunskap A.
Eller:
Historia 1b / 1a1+1a2, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2
(OB 1)
Examen efter genomförda studier
Kandidatexamen
Examensbenämning är Kandidatexamen med huvudområdet journalistik. Benämningen översätts till Degree of Bachelor of Arts with a major in Journalism.
Efter utbildningen
Efter examen från programmet står du stadigt i den journalistiska yrkesrollen, och behärskar rapportering på webben, mobilen, radio, tv och i tryckta medier.
Du har också början till ett eget kontaktnät som kan leda vidare mot anställning. Din kompetens är efterfrågad på redaktionerna, men också inom näraliggande yrken i en mediebransch som utvecklas mycket snabbt och erbjuder nya möjligheter.
Arbetslivskontakt
Journalistprogrammets goda rykte beror bland annat på vårt kontaktnät och nära samarbete med medieföretag i hela landet. Vårt program utformas för att du ska kunna utveckla de talanger, kunskaper och attityder som företagen efterfrågar.
Två kortare praktikperioder infaller under termin två och tre. Hela termin sex är praktik, och du har möjlighet att söka en plats på Sveriges ledande redaktioner.
Du har också möjlighet att byta ut praktiken under termin sex mot utlandsstudier.
Många av landets ledande journalister kommer till oss som gästföreläsare, och vi uppmuntrar studenter att sälja sina alster för publicering. Det är vanligt att studenter får sommarjobb och extrajobb i branschen redan under studietiden.
Läs hela intervjun med Erik NivaLärarna uppmuntrade oss att arbeta journalistiskt vid sidan av skolarbetet, och var framförallt en väldigt stor hjälp med att ordna fram de smått karriärsavgörande praktikplatserna.
Läs hela intervjun med Hanna OlssonVi lärde oss hantverket väldigt bra, att skriva texter, göra radio- och tv-inslag.
Läs hela intervjun med Mathilda EjefalkLärarna har en lång erfarenhet som journalister och de är till stor nytta både under studierna men även om du planerar att frilansa eller jobba extra vid sidan av!
Läs hela intervjun med Johanna WestergårdDet var personligt eftersom det är så pass litet - och väldigt engagerade lärare!
Läs hela intervjun med Jennifer KorsgrenJag fick testa på allt från att recensera Joe Labero till att bevaka rättegångar när jag hade min praktik!