Datateknik

Civilingenjör i datateknik, 300 hp

IT-branschen går på högvarv och kompetensbehovet växer ständigt. Efterfrågan är stor på civilingenjörer som kan utveckla nästa generations IT-system. Vår utbildning har stort fokus på din kommande yrkesroll, bland annat genom projektuppgifter hämtade från näringslivet. Många av våra studenter blir systemutvecklare som arbetar med projektledning, programmering, systemspecifikation och simulering. I slutet av utbildningen har du möjlighet att välja inriktning och läsa år 4-5 hos oss eller på KTH.

  • Start: Höstterminen 2020
  • Studieform: Campus
  • Studiefart: 100%
  • Ort: Sundsvall
  • Platsfördelning: B/P: 67/33%
  • Antal platser: 35
  • Språk: Svenska
  • Anmälningskod: MIU-F2403

Sista anmälan: 15 april 2020

Höstterminen 2021

roomCampus, Sundsvall
  • Start: Höstterminen 2021
  • Studieform: Campus
  • Studiefart: 100%
  • Ort: Sundsvall
  • Platsfördelning: B/P: 67/33%
  • Antal platser: 35
  • Språk: Svenska
  • Anmälningskod: MIU-F2971

Sista anmälan: 15 april 2021

Anmälan öppnar den 1 mars.

Du kan ändra din ansökan till och med 15 april

Datamining, distribuerade system, mobila applikationer och molntjänster är exempel på områden inom aktuell forskning som du får ägna dig åt när du läser till civilingenjör i datateknik. I utbildningen ingår mycket datateknik, men naturligtvis också matematik och elektroteknik. Din kompetens breddas dessutom med kunskap om projektledning, industriell ekonomi, miljö, etik och kommunikation. Inom civilingenjörsutbildningen samarbetar vi mellan inriktningarna för att bredda kunskaperna och utvecklas i takt med förändringarna i branschen.

Vår utbildning fokuserar på din kommande yrkesroll – bland annat genom projektuppgifter som vi hämtar från det regionala näringslivet och från våra forskargrupper. En rad konsultföretag, myndigheter, telekomföretag, medieföretag, banker och försäkringsbolag har förlagt sin nationella IT-utveckling till vår region och behöver anställa fler. Varje termin tillkommer därför nya företag som vill samarbeta med oss på olika sätt och få tips om sommarjobbare, examensarbetare och färdiga civilingenjörer.

De två sista åren av utbildningen läser du inriktningen Tillämpad datateknik, som handlar om distribuerade system, datamining, mobila applikationer och projektledning. Den inriktningen gör dig till en skicklig programutvecklare och projektledare med bred praktisk kompetens och god kännedom om aktuella IT-trender. Genom vårt samarbete med Kungliga Tekniska högskolan (KTH) har du dessutom möjlighet att avsluta dina studier där. Du läser då årskurs 4-5 i Stockholm på någon av inriktningarna Datalogi, Programvaruteknik och distribuerade system, Maskininlärning eller Interaktiv medieteknik.

De som antas till programmet erbjuds en preparandkurs i matematik. Kursen går att läsa på campus två veckor innan terminsstart.

Behörighet

Grundläggande behörighet +
Fysik B, Kemi A och Matematik E.
Eller:
Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4
(OB 9)

Examen efter genomförda studier

Civilingenjörsexamen

Civilingenjörsexamen i datateknik som översätts till Degree of Master of Science in Engineering: Computer Engineering

Efter utbildningen

Alla våra studenter har hittills fått intressanta jobb regionalt, nationellt och internationellt omedelbart efter utbildningen. Du kan arbeta på konsultföretag, myndigheter, telekomföretag, dataspelsföretag, forskningsinstitut eller universitet.

Arbetslivskontakt

Vi genomför flera kurser och projekt på ett yrkesrollsnära sätt. Du får bland annat arbeta med ingenjörsproblematik i projektform och utveckla nya IT-tjänster och system åt företag. Det handlar om att lösa verkliga problem hämtade från näringslivet. För att ge dig en bättre bild av ditt framtida yrke ges möjligheter till studiebesök och gästföreläsningar av branschrepresentanter under studietiden.

Jag vill gärna jobba i projekt mot IT och data

Andrea Jacobsson Civilingenjör datateknik
Läs hela intervjun med Andrea Jacobsson

Hur bra är 5G för fjärrstyrning av fordon? Det ska civilingenjörsstudenten Rasmus Holm ta reda på i ett exjobb tillsammans med företaget Dewire.

Rasmus Holm exjobbs student om 5G mätning
Läs hela intervjun med Studenten Rasmus testar 5G för fjärrstyrning

Jag valde Mittuniversitetet för att de har så bra kontakt med arbetslivet.

15 april kampanjen
Läs hela intervjun med Rula Talal

Jag har alltid varit nyfiken på hur saker fungerar och har ett stort intresse för teknik.

Jonas Bäckström
Läs hela intervjun med Jonas Bäckström

Mentorskapet var en av de saker jag uppskattade mest under utbildningen. 

Läs hela intervjun med Katarina Lundqvist

Studierna har gett mig en bred verktygslåda för arbetslivet och påverkat hur jag är som person.

Läs hela intervjun med Johan Deckmar

Mer om utbildningen

Kontakt

Frågor om programmet

Frågor om programmet

+46 (0)10-142 80 00

Läs mer