Civilingenjör i teknisk kemi, 300 hp
Hållbar energiproduktion eller material till nästa generation mobiltelefoner – exemplen på vad du kan arbeta med som civilingenjör i teknisk kemi är många. Här får du en bred kunskap inom kemiområdet och utbildningen har utvecklats i samarbete med industrin för att du ska få arbeta med högaktuella problem och samhällsfrågor. I slutet av utbildningen har du möjlighet att välja inriktning och läsa de sista två åren hos oss eller på KTH.
Höstterminen 2020
- Start: Höstterminen 2020
- Studieform: Campus
- Studiefart: 100%
- Ort: Sundsvall
- Platsfördelning: B/P: 67/33%
- Antal platser: 15
- Språk: Svenska
- Anmälningskod: MIU-G2061
Sista anmälan: 15 april 2020
Som civilingenjör i teknisk kemi får du jobba med allt från utveckling av nya material och produkter till nya tekniker och miljövänlig tillverkning. Det kan till exempel handla om material till nästa generation mobiltelefoner, nya bioplaster eller en hållbar energiproduktion. Utveckling av nya läkemedel, hudkrämer och färger är några andra möjliga arbetsområden. Med sin bredd och sitt djup är det här en utbildning som öppnar dörren till många intressanta karriärval.
Under utbildningen läser du mycket kemi och kemiteknik, men naturligtvis också matematik och fysik. Du utvecklar även din förmåga att leda projekt, att använda dina kunskaper för att lösa aktuella tekniska problem och att kommunicera med yrkesmänniskor inom andra områden.
Under årskurs 4 kommer du att få göra praktik på ett företag för att testa på yrkesrollen som civilingenjör och samtidigt etablera kontakt med en framtida arbetsgivare. Du kommer även få prova på forskningsrollen genom att delta i en av våra forskningsgrupper där vi arbetar med högaktuella forskningsfrågor. Dessutom kommer du få använda avancerad utrustning för materialkarakterisering via MILAB, vårt material- och innovationslaboratorium.
Mittuniversitetet ger dig det mindre universitetets fördelar. Du arbetar i mindre grupper och har nära kontakt med lärarna. Det är också jämförelsevis snabbt och enkelt att ordna bostad i Sundsvall, vilket du kan läsa mer om på miun.se/bostadsgaranti. Vi samarbetar med de övriga civilingenjörsprogrammen för att bredda dina kunskaper och ge en tydlig bild av yrkesrollerna.
Inför de sista två åren väljer du inriktning. På Mittuniversitetet finns en inriktning och genom samarbetet med KTH har du möjlighet att välja bland flera inriktningar de sista två åren och avsluta dina studier hos oss eller på KTH.
De som antas till programmet erbjuds en preparandkurs i matematik. Kursen går att läsa på campus två veckor innan terminsstart.
Behörighet
Grundläggande behörighet +
Fysik B, Kemi A och Matematik E.
Eller:
Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4
(OB 9)
Examen efter genomförda studier
Civilingenjörsexamen
Civilingenjörsexamen i teknisk kemi som översätts till Degree of Master of Science in Engineering: Engineering Chemistry
Efter utbildningen
I din yrkesroll som civilingenjör samarbetar du ofta med människor från olika teknikområden, men också med andra yrkesgrupper som ekonomer och marknadsförare. Efter några år har du karriärmöjligheter som utvecklingschef, produktionsansvarig, projektledare, miljö- och kvalitetschef eller produktspecialist.
Arbetslivskontakt
Vi genomför flera kurser och projekt på ett yrkesrollsnära sätt. Du får bland annat arbeta med ingenjörsproblematik i projektform och utveckla produkter och processer åt företag. Det handlar om att lösa verkliga problem hämtade från näringslivet. För att ge dig en bättre bild av ditt framtida yrke ges möjligheter till studiebesök och gästföreläsningar av branschrepresentanter under studietiden.
Läs hela intervjun med Jennie Malker, Akzo NobelBranschen utvecklas hela tiden och har ett ständigt behov av nyutbildade talanger.
Läs hela intervjun med John NilssonMan får en väldigt nära kontakt med både studenter och lärare.
Läs hela intervjun med Alan SalehJag hoppas att mina studier ger mig bra förutsättningar att hitta jobb som passar mig.
Läs hela intervjun med Amanda Blomqvist, Sofia Malmberg, Helena NissiläDet var jättebra att få jobba med kandidatjobbet i forskningsmiljön.
Mer om utbildningen
Kontakt
Läs mer