Du kan redan i planeringsstadiet av ditt projekt påbörja en datahanteringsplan där du börjar skissa på hur din forskningsdata kommer hanteras.
En datahanteringsplan är ett formellt dokument som beskriver hur datamaterial ska hanteras under ett forskningsprojekt och vad som ska ske med denna data efter projektets avslut. Datahanteringsplaner ska bevaras och diarieföras i samma ärende som övriga administrativa handlingar i ett forskningsprojekt.
Olika forskningsfinansiärer har olika krav på hur specificerad en datahanteringsplan ska vara, vanliga delar som brukar ingå är:
- Hur du kommer att skydda forskningsdata under projektet
- Hur data samlas in/produceras
- Hur du kommer att dokumentera forskningsdata
- Hur du kommer att organisera forskningsdata
- Vilka kostnader du beräknar för hantering av forskningsdata
- Hur du kommer att bevara och tillgängliggöra data
DMPonline
Skriv en datahanteringsplan med verktyget DMPonline. I DMPonline finns mallar från en del forskningsfinasiärer ex VR, men det går även bra att skriva en datahanteringsplan utan någon specifik mall.
DMP (Data Management Plan) online
Metadata
Forskningsdata ska vara sökbar och möjlig för andra att hitta och därför är metadata viktigt.
Metadata är strukturerad och beskrivande information om data. För att forskningsdata ska kunna återfinnas och användas av andra är det viktigt att berika sin datamängd med så omfattande metadata som möjligt. Det är bra att börja med detta redan i början av ett forskningsprojekt eftersom det kan vara svårt att återskapa metadata till stora datamängder vid ett senare skede.
Metadata finns av olika slag:
- Beskrivande, exempelvis titel, författare
- Administrativa, exempelvis filformat, rättigheter, licens
- Strukturella, exempelvis beständig identifierare såsom DOI
Det kan vara en stor fördel att använda sig av en metadatastandard. En metadatastandard är en uppsättning av regler som bestämmer hur metadata ska beskrivas och kategoriseras. Olika forskningsdiscipliner kan ha olika metadatastandarder.
Inom samhällsvetenskap används ofta metadatastandarden DDI som även rekommenderas av SND och används i deras inmatningsformulär. Här kan du hitta flera olika metadatastandarder utifrån ämnesdisciplin.