Projekt
Pågående projekt
Samordning av tillgänglighet
Målbilden för projektet är att upprätta en struktur för samordning av tillgänglighetsfrågor på Mittuniversitetet. Projektet ska undersöka samordningsmöjligheter gällande tillgänglighetsfrågor generellt samt frågor kring lika villkor.
Tidsplan
Projektet pågår 2022-2023
Projektledare
Fredrik Wigdén
TF Projektgrupp
Maivor Hallén (projektägare), Mikael Reberg, Robin Zetterberg
ALP-projekt: MIUN Research Exhibition: Upplevelsebara forskningsutställningar i det fysiska och digitala biblioteksrummet
Projektet syftar till att utveckla ändamålsenliga och långsiktigt hållbara metoder och arbetsformer för att producera forskningskommunicerande utställningar och program i universitetsbibliotekets fysiska och digitala rum. Detta innebär att projektet kommer att tillämpa, utvärdera och vidareutveckla den modell som Malmö universitet har etablerat för det fysiska biblioteksrummet. Vidare ska projektet pröva och utvärdera metoder för att producera webbaserade utställningar.
Tidsplan
Projektet pågår från 1 januari 2020 till 31 december 2022.
Projektledningsgrupp
Helen Asklund (FUS), Carola Nordbäck (HSV), Mikael Reberg (UB, projektledare), Maria von Essen (UB).
Avslutade projekt
Projekt Samordnat studentstöd
Projektet syftade till att inventera potentiella möjligheter för ett utvecklat samarbete mellan närliggande och kompletterande verksamheter inom studentstödjande funktioner vid Mittuniversitetet, för att kunna erbjuda studenter ett tydligare och mer samlat stöd.
Tidsplan
Projektet pågick från 1 mars 2020 till 1 juni 2020.
Projektledare
Mikael Reberg
Förstudie: Ombyggnation av campusbiblioteket Östersund
Uppdraget är att genomföra en formell förstudie (Dnr MIUN 2019/570) som resulterar i en skiss över det ombyggda campusbiblioteket – "Bibliotek 2.0". Ritningen ligger till grund för den kostnadsberäkning som ska presenteras för Mittuniversitetets ledning i september 2019
Projekt Observation UB
Projektet omfattade en studie i form av observationer i universitetsbibliotekets publika miljöer. Observationer som metod är en del av UX (User Experince), ett samlingsbegrepp för kvalitativa och etnografiska metoder för att undersöka människors upplevelse av en företeelse eller plats. Under 2 dagar i november 2017 observerades besökarnas sätt att använda biblioteket.
Tidsplan
Projektet inleddes i oktober 2017 och avslutades i mars 2018.
Projektgrupp
Avdelningen för Studiemiljö och kommunikation (SOK). Marie Rönnlund, Madeleine Odén-Göransson, Maja Hörnberg, Anita Frisk, Anna Holmqvist, Eva Lundin, Ann-Christin Hägglund, Mikael Reberg.
Projekt Infrastrukturen UB
Projektet ska säkerställa att en dokumenterad informationsstruktur finns etablerad i verksamheten som möjliggör att alla medarbetare vid biblioteket har tillgång till den information som de behöver för att kunna lösa sina vardagliga arbetsuppgifter. Informationsstrukturen omfattar gemensamma e-postflöden, gemensamma dokumentdelningsytor, rutiner för vidarebefordran av särskilda frågor från informationsdisk till specifika mottagare inom biblioteket samt eventuell informations- och kunskapsdelning via bloggar och gemensamma kalendrar med tillhörande riktlinjer för användandet.
Tidsplan
Projektet inleddes i april 2017 och avslutades januari 2018.
Projektgrupp
Renee Abrahamsson, Preschilla Helin Johansson, Lars Johansson, Mikael Reberg (projektledare), Mattias Sjöqvist, Johanna Österåker.
Projekt Nytt bibliotekssystem
Det övergripande målet med projektet är att UB inom en överskådlig framtid (ca 2 år) ska ha en ny systemlösning i drift. I första hand ett bibliotekssystem som ersätter nuvarande Aleph, men lösningen kan bestå i ett helhetskoncept från en leverantör eller av flera samverkande delsystem från olika leverantörer, kommersiella eller open source.
Projektets delar
Projektet kan delas in i två faser med varsina delmål. Första fasen är den utredande delen vars mål är en kravspecifikation för ny systemlösning. Därefter följer implementeringsfasen vars mål är att ha ett nytt system i drift.
Tidsplan
2017-2019
Projektgrupp
Lill Furudahl, Oskar Hammargren, Lars Johansson, Marie Rönnlund, Torun Sundström (Projektledare) och Lars Våge.