Syftet med Mittuniversitetets kvalitetssystem är att skapa förutsättningar och struktur för kvalitetssäkring och systematisk kvalitetsutveckling av universitetets utbildning och forskning.
Kvalitetspolicy och kvalitetssystem för utbildning
Kvalitetspolicy för utbildning
Mittuniversitetet ska ge utbildning av hög kvalitet. Mittuniversitets utbildningar ska baseras på högkvalitativ forskning, framstående utbildningsmiljöer, välutvecklad samverkan och god arbetsmiljö präglat av lika villkor. Utbildningarna ska planeras och genomföras så att studenter och forskarstuderande ges förutsättningar att nå de lärandemål som utbildningen föreskriver. Deras behov och förväntningar ska vara vägledande i kvalitetsarbetet och strävan är att uppfylla behoven och helst överträffa deras förväntningar.
För att säkerställa och utveckla utbildningens kvalitet ska Mittuniversitetet bedriva ett proaktivt och systematiskt kvalitetsarbete som är integrerat i verksamheten och i verksamhetsstyrningen. Kvalitetsarbetet ska bidra till förverkligandet av universitetets vision och strategiska mål samt uppfylla yttre kvalitetskrav. Kvalitetsarbetet ska innefatta såväl kvalitetssäkring som ständig utveckling och förbättring av utbildningens förutsättningar, utbildningens genomförande samt de kunskaper och färdigheter som studenterna och forskarstuderande har vid utbildningens slut.
Kvalitetsarbetet ska baseras på ESGs standarder och riktlinjer samt fokusera på de bedömningskriterier som ingår i universitetets återkommande utvärderingar av utbildningen på grund-, avancerad- och forskarnivå.
Kvalitetssystemet för utbildning
Centrala utgångspunkter i Mittuniversitetets kvalitetssystem för utbildning är Högskolelagen, Högskoleförordningen samt de standarder och riktlinjer som är generella för all högre utbildning i Europa.
Kvalitetspolicy och kvalitetssystem för forskning
Kvalitetspolicy för forskning
Mittuniversitetet ska bedriva forskning som bidrar till vetenskaplig utveckling och en hållbar samhällsutveckling. Mittuniversitetets forskning ska vara erkänd inom vetenskapssamhället och inom samhället i övrigt.
Forskningen ska bedrivas genom aktivt deltagande i den nationella och internationella kunskapsutvecklingen och genom användandet och utvecklandet av vetenskapliga teorier och metoder i enlighet med god forskningssed. Som del i detta ska Mittuniversitetet samverka med det omgivande samhället.
Forskningen ska uppfylla kraven i Högskolelagen och Högskoleförordningen och värna om forskningens frihet och trovärdighet. Mittuniversitets forskning ska säkerställa utbildningens vetenskapliga grund genom att den integreras i all undervisning.
För att säkerställa och utveckla forskningens kvalitet ska Mittuniversitetet bedriva ett proaktivt, systematiskt och inkluderande kvalitetsarbete som är integrerat i verksamheten och i verksamhetsstyrningen. Kvalitetsarbetet ska bidra till förverkligandet av universitetets vision och strategiska mål samt uppfylla yttre kvalitetskrav. Kvalitetsarbetet ska innefatta såväl kvalitetssäkring som ständig utveckling av forskningens förutsättningar, genomförande samt utveckling och förnyelse.
Kvalitetssystem för forskning
Centrala utgångspunkter i Mittuniversitetets kvalitetssystem för forskning är det gemensamma ramverket för lärosätenas kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling av forskning som utarbetats av SUHF. Kvalitetssystemet för forskning omfattar de universitetsgemensamma delarna för forskning. Huvuddelen av arbetet med kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling av forskning bedrivs inom fakulteterna och finns beskrivet i deras rutiner.
Kvalitetsarbetets struktur och upplägg
Mittuniversitetets båda kvalitetssystem bygger på den systematik som illustreras i förbättringscykeln, även kallad PDSA-cykeln (Plan-Do-Study-Act). Det innebär att kvalitetsarbetet initieras och planeras, att åtgärder genomförs, att resultat studeras samt att kvalitetsarbetet leder till lärande, förbättring och utveckling.
Mittuniversitetets Kvalitetsrapport är en del i arbetet med kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling och har till syfte att sammanfatta utfall och resultat från kvalitetssystemen och tydliggöra förbättringsåtgärder som pågår. Rapporten är även ett inspel inför kommande verksamhetsplanering.