Mittuniversitetets upphandlings- och inköpsregler gäller för universitetets samtliga organisatoriska enheter samt i de projekt där universitetet deltar. Alla inköp och upphandlingar ska ske i samarbete med Mittuniversitetets upphandlare vid universitetsledningens stab, ULS.
Samtliga inköp och all upphandling vid Mittuniversitetet styrs av lagen om offentlig upphandling (LOU 2016:1145). Med begreppet upphandling avses samtlig anskaffning av varor, tjänster och entreprenader, oavsett belopp, vid universitetet.
Syftet är att:
- Säkra att all upphandling och alla inköp sker affärsmässigt med utnyttjande av tillgänglig konkurrens och i enlighet med LOU.
- Bidra till att minska antalet leverantörer, öka kostnadsmedvetenheten och stärka universitetets inflytande och kontroll över upphandling- och inköpsprocess.
- Minska universitetets kostnader för varor och tjänster, med bibehållen hög kvalitet.
Inköp och upphandling
Steg 1: Kontrollera att det inte finns något befintligt avtal
På avropa.se kan du kontrollera om det finns ett centralt statligt ramavtal att avropa från.
På följande sida kan du se om det finns ett ramavtal vid Mittuniversitetet.
Steg 2: Beräkna kontraktsvärde
Om inget avtal finns är det den totala kostnaden för ditt inköp som avgör hur du ska gå tillväga. Det finns en del att tänka på när du ska beräkna kontraktsvärdet. Det är till exempel den totala kostnaden som avgör, man behöver ta hänsyn till hela organisationen och du ska räkna med hela avtalets löptid.
Steg 3: Upphandlingsuppdrag
När du räknat ut ett kontraktsvärde och det överstiger 100 000 kr ska du fylla i ett Upphandlingsuppdrag och skicka det till ny.upphandling@miun.se. Behörig att skriva på uppdraget är person med delegation att teckna avtal för beräknat upphandlingsbelopp. Upphandlare kommer därefter att kontakta dig för mer information och ett uppstartsmöte.
Steg 4: Utformning av underlag
Ett upphandlingsunderlag skapas alltid oavsett typ av upphandling.
För de upphandlingar som överstiger 100 000 kr ska underlaget utformas i samarbete mellan beställare och Upphandling.
Ansvaret för krav på det som ska upphandlas ligger på beställaren och Upphandling formar i samarbete med beställaren kraven så att de passar upphandlingsform och lagstiftning.
Mer om kravställning finns att läsa hos Upphandlingsmyndigheten.
Avrop från Ramavtal
Avrop kan göras antingen från Mittuniversitetets egna ramavtal eller via de statliga ramavtalen upphandlade av Kammarkollegiet. Som statlig myndighet är Mittuniversitetet skyldiga att använda de statliga ramavtalen i största möjliga mån. När behovet inte täcks av de statliga ramavtalen upphandlas behovet av Upphandlingsfunktionen.
Rangordning
Ett ramavtal kan ha flera leverantörer och för att avropen ska ske i enlighet med upphandlingens resultat så kan avtalet vara rangordnat. Det innebär att ett avrop ska göras till den leverantör som tilldelats rangordning ett (1). Tackar den rangordnade ettan (1:an) nej till uppdraget/leveransen ska nästa leverantör i rangordningen tilldelas, dvs nr två (2).
Förnyad konkurrensutsättning
En förnyad konkurrensutsättning är en slags miniupphandling som bjuder in ramavtalets samtliga leverantörer att lämna anbud och konkurrera på nytt. Den leverantör som bäst uppfyller de behov och krav som finns hos beställaren tilldelas avtalet. Detta förekommer vanligen i de statliga ramavtalen som Kammarkollegiet tillhandahåller och en del av Mittuniversitetets ramavtal.
När avtalet är rangordnat görs avropet av respektive verksamhet själva om värdet på avropet understiger 100 000 kr. Stöd finns att tillgå om behov finns, kontakta då Upphandlingsfunktionen. Avrop över 100 000 kr samt vid avrop där förnyad konkurrensutsättning krävs kontakta Upphandlingsfunktionen för hjälp och genomförande.
Direktupphandling
Direktupphandling är anskaffningar som görs av offentliga myndigheter från första kronan till maximalt 700 000 kr. Det innebär att allt Mittuniversitetet köper in är upphandlingar i lagens namn och omfattas därmed av de krav och regler som omnämns i LOU 2016:1145.
Om värdet på inköpet understiger 100 000 kr för hela avtalsperioden ska den genomföras lokalt på avdelningen eller institutionen. Använd dokumenten nedan som utgör underlaget samt en av avtalsmallarna. Avtalen ska signeras elektroniskt via eduSign. Glöm inte att skicka med de allmänna villkoren till det avtal som tecknas. Underlaget ska sedan diarieföras tillsammans med offerter samt avtal och slutligen mailas till avtal.upphandling@miun.se. Kontakta Upphandlingsfunktionen vid frågor eller funderingar.
- Avtalsmall direktupphandling av tjänster under 100 000 kr
- Avtalsmall direktupphandling av varor under 100 000 kr
- Avtalsmall direktupphandling av lärarkonsulter under 100 000 kr
- Allmänna villkor för tjänster
- Allmänna villkor för varor
- Dokumentation för direktupphandling
- Offertförfrågan
- Underrättelse om beslut
Om värdet på inköpet överstiger 100 000 kr för hela avtalsperioden ska ett upphandlingsuppdrag (se blanketter nedan) fyllas i och skickas till ny.upphandling@miun.se. Upphandlingsfunktionen kommer då att göra en direktupphandling som annonseras i systemet e-Avrop. Direktupphandling kan genomföras då det totala värdet för hela avtalsperioden inte överstiger 700 000 kr.
Annonserad upphandling
När du ska köpa in varor eller tjänster till ett värde av mellan 700 000 kronor och 1 456 476 kronor och om inget ramavtal finns kommer Upphandlingsfunktionen göra en annonserad upphandling. Annonseringstid för annonserad upphandling brukar vara 30 dagar så att alla leverantörer kan ta del av underlaget och lämna sitt anbud i tid.
Öppen upphandling
När du ska köpa in varor eller tjänster som ligger över 1 456 476 kronor och inget ramavtal finns så ska en öppen upphandling göras. Det kommer Upphandlingsfunktionen hjälpa dig att genomföra. Lagstadgad annonseringstid för öppen upphandling är minst 30 dagar.
Hantering av avtalsförlängningar
I våra avtal finns, i tillämpliga fall, en klausul om avtalsförlängning. När avtalet registreras i avtalskatalogen läggs ett larm in senast tre (3) månader innan avtalet löper ut. Avtalskatalogen i systemet e-Avrop skickar ut ett automatiserat mail till avtalsägaren med information om att avtalet kan förlängas eller löper ut. Finns där förlängningsoptioner att nyttja måste avtalsägaren själv vara uppmärksam på dessa mail från e-Avrop. När avtalsägaren mottagit mailet från e-Avrop ska Upphandlingsfunktionen kontaktas. Avtalsägaren erhåller då en av Upphandlingsfunktionen ifylld blankett, avtalsförlängning, som sedan ska signeras i eduSign. När blanketten är signerad ska den diarieföras och därefter sändas till ansvarig upphandlare och leverantören för kännedom. När Upphandlingsfunktionen fått den signerade blanketten aktiverar ansvarig upphandlare förlängningen i systemet.
Avtalen förlängs således aldrig automatiskt och aldrig utan att upphandlingsfunktionen fått en signatur på blanketten från leverantören. Därför kan avtal ibland ”försvinna” från avtalskatalogen för att det inte aktiverats någon förlängning och avtalet hamnar då i avtalsarkivet. Därför är det av yttersta vikt att vara uppmärksam på när dessa mail från e-Avrop kommer.
När ett avtal är på väg att löpa ut följ nedanstående steganvisning:
- e-Avrop skickar ut ett automatiserat mail till avtalsägaren
- Avtalsägaren tar ställning till om avtalet ska förlängas eller löpa ut
- Avtalsägaren mailar ansvarig upphandlare för att erhålla ifylld blankett
- Avtalsägaren signerar förlängningen i eduSign
- Avtalsägaren diarieför signerad blankett
- Avtalsägaren skickar signerad blankett till ansvarig upphandlare och till leverantören för kännedom
- Ansvarig upphandlare registrerar blankett och aktiverar förlängningen i avtalskatalogen
- Avtalsförlängningen är nu aktiverad
Finns ingen ytterligare förlängningsoption kvar att nyttja ska avtalsägaren initiera en ny upphandling.
Mer information om signering i eduSign.
Var ute i god tid!
Tänk på att en annonserad eller öppen upphandling tar tid. Det kan ta lång tid att ta fram kravspecifikationen och att skriva upphandlingsdokumentet. Det finns också ett lagstadgat krav om minst 30 dagars annonsering. Uppskattningsvis tar det mellan 3 till 8 månader från det att upphandlingsuppdraget mottagits tills dess att upphandlingen är färdig. Vid vissa komplexa upphandlingar kan tidsåtgången vara längre.
Forskningsundantaget
LOU ska tillämpas för upphandling av forsknings- och utvecklingstjänster (FoU-tjänster) som rör:
- Experimentell utveckling
- Forsknings- och utvecklingstjänster samt tillhörande konsulttjänster
- Planering och genomförande av forskning och utveckling
- Test och utvärdering
- Förberedande genomförbarhetsstudie och teknisk demonstration
Om resultaten uteslutande tillkommer den upphandlande myndigheten i den egna verksamheten och den tillhandahållna tjänsten betalas helt av den upphandlande myndigheten ska LOU tillämpas.
FoU-tjänster som är finansierade av extern part omfattas således inte av LOU.
Är du osäker vad som gäller för just ditt forskningsprojekt, ta kontakt med Upphandlingsfunktionen på fraga.upphandling@miun.se.
Aktuella upphandlingar
Våra aktuella upphandlingar annonseras alltid via e-Avrop.
Blanketter
- Mall för ska-krav och utvärderingsmodell
- Dokumentation för direktupphandling
- Upphandlingsuppdrag
- Avtalsmall direktupphandling av tjänster under 100 000 kr
- Avtalsmall direktupphandling av varor under 100 000 kr
- Avtalsmall direktupphandling av lärarkonsulter under 100 000 kr
- Allmänna villkor för tjänster
- Allmänna villkor för varor
Regelverk för upphandling
Mittuniversitetets styrdokument gällande upphandling
- Regler för upphandling och inköp vid Mittuniversitetet, MIUN 2021/1501
- Riktlinjer för upphandling och inköp vid Mittuniversitetet, MIUN 2021/1501
Lagstiftning gällande upphandling
- Nya upphandlingsrelger från 1 februari 2022, Upphandlingsmyndigheten
- Regler och lagstiftning, Upphandlingsmyndigheten
Attestansvar
UBW (Elektronisk faktura hantering)