Intyg och betyg
När du slutar en anställning kan du begära att få ett intyg eller betyg.
En anställning kan upphöra av olika skäl och uppsägningstiderna för en anställning är olika beroende på om det är arbetsgivaren eller arbetstagaren som säger upp avtalet.
En anställning kan upphöra av olika skäl enligt lagen om anställningsskydd (LAS). De vanligaste är:
Från arbetstagarens sida gäller förljande uppsägningstider
Anställningstid | Uppsägningstid |
Högst 1 år | 1 månad |
Mer än 1 år | 2 månader |
Vid anställning under högst ett år har du en månads uppsägningstid. Om du varit anställd mer än ett år är din uppsägningstid två månader.
Uppsägningstiderna gäller både vid anställning tillsvidare och när anställningen är tidsbegränsad (tills vidare, dock längst till en viss tidpunkt).
Uppsägning från arbetstagarens sida ska registreras i Primula (Min sida > Anställning/avslut) och bekräftas av arbetsgivaren.
Om du har en tillsvidareanställning på en myndighet och påbörjar en tillsvidareanställning vid en annan myndighet, upphör den första anställningen. Vi behöver dock även få in din uppsägning via Primula, Min sida > Anställning/avslut.
En tidsbegränsad anställning behöver inte sägas upp utan upphör vid anställningstidens utgång. Om du har varit anställd mer än 12 månader ska du, senast en månad innan anställningstidens utgång, få ett besked om att anställningen upphör.
Upphörande av tillsvidareanställning
För att en arbetsgivare ska kunna säga upp en arbetstagare krävs saklig grund.
Upphörande av tidsbegränsad anställning
För att en arbetsgivare ska kunna säga upp en arbetstagare krävs saklig grund.
En tidsbegränsad anställning gäller i princip till dess att den angivna tiden går ut eller den ordinarie befattningshavaren, för vilken den visstidsanställde vikarierar, kommer tillbaka. När slutdagen inträffar upphör anställningen utan uppsägning.
En förutsättning för att uppsägning före anställningstidens utgång ska vara möjlig är att anställningen är en så kallad längstanställning. Arbetstagaren ska alltså vara anställd tills vidare, dock längst till en viss tidpunkt. En anställning som anges löpa från en viss tidpunkt till en annan bestämd tidpunkt, det vill säga utan angivande av att anställningen gäller ”tills vidare, dock längst till”, är inte möjlig att säga upp.
Uppsägningstider
Hur lång uppsägningstid en medarbetare har regleras av LAS, Villkorsavtalen samt Avtal om omställning. Uppsägningstiden grundar sig i medarbetarens statliga anställningstid. En medarbetare som har blivit uppsagd pga arbetsbrist har rätt att under uppsägningstiden behålla sin lön och andra anställningsförmåner.
Vid uppsägning på grund av arbetsbrist kan medarbetaren ha rätt till en längre uppsägningstid genom Avtal om omställning än den som följer av LAS eller centralt kollektivavtal. Den sammanlagda uppsägningstiden i anställning kan, tillsammans med den längre uppsägningstiden enligt detta avtal, maximalt uppgå till 12 månader.
När en statsanställd blir uppsagd på grund av arbetsbrist eller när en tidsbegränsad anställning upphör kan du omfattas av Trygghetsstiftelsens omställningsavtal och få tillgång till olika typer av stöd. Trygghetsstiftelsen är omställningsorganisationen inom det statliga avtalsområdet och har till uppgift att stötta på vägen till ett nytt jobb eller annan sysselsättning. Vilket stöd du får baseras dels på anledningen till att du inte längre är anställd, dels på hur många år du har varit anställd hos din arbetsgivare.
Vem kan få hjälp?
Om någon av de här punkterna stämmer överens med din situation har du med stor sannolikhet rätt till stöd:
Det är arbetsgivaren som anmäler till Trygghetsstiftelsen i samband med att du informeras om att anställningen upphör.
Läs mer på Trygghetsstiftelsens webbplats
Vid avslut pga ålderspension eller förtida pensionsuttag ska Entledigandeblanketten som kommer via SPV skickas in till HR för registrering av avslut.
Om du har varit anställd under minst sex månader när du slutar eller går på tjänstledighet ska du ha ett avslutningssamtal med din chef. Avslutningssamtalet är ett bra tillfälle att fånga upp dina upplevelser och förslag till förbättringar.
Återlämna den utrustning som du kvitterat ut samt eventuellt resekort och nyckel till Servicecenter. Om du har haft en stationär dator ska den lämnas inlåst på kontoret.
När du slutar en anställning kan du begära att få ett intyg eller betyg.
Sidan uppdaterades 2023-05-15