Elkraftingenjör, 180 hp
Elproduktionen är en av de viktigaste funktionerna i det moderna samhället. Som utbildad elkraftingenjör går du en mycket ljus arbetsmarknad till mötes. Programmet är tre år och ges på distans med praktiska inslag förlagda vid campus eller industriella anläggningar. Du får lära dig om elkraft, elanläggningar, elektronik, elkraftekonomi och matematik. Som student får du också en personlig labbutrustning hemskickad till dig för att kunna utföra laboratorieuppgifter hemma.
Höstterminen 2023
- Start: Höstterminen 2023
- Studieform: Distans
- Obligatoriska campusträffar: Ja
- Studiefart: 100%
- Ort: Sundsvall
- Platsfördelning: B/P: 67/33%
- Antal platser: 30
- Språk: Svenska
- Anmälningskod: MIU-D2921
Sista anmälan: 17 april 2023
Om programmet
Svenska energiföretag står inför ett omfattande förändringsarbete, både för att effektivisera sina produktions- och distributionsanläggningar och för att utveckla nya miljövänligare alternativ. Pensionsavgångar och för få utbildade personer ger en lysande arbetsmarknad efter examen.
Utbildningen sker i samarbete med Umeå universitet och Luleå tekniska universitet, samt branschorganisationen Energiföretagen och dess medlemsföretag.
På programmet lär du dig om elkraft, elanläggningar, elektronik, elkraftekonomi och matematik. Dessutom har du själv möjlighet att välja några kurser. Ingenjörsyrket kräver praktiska kunskaper i att hantera kopplingar och mätinstrument, och därför kommer du att få en personlig laborationsutrustning hemskickad för att kunna öva hemma.
De som antas till programmet erbjuds en preparandkurs i matematik. Kursen går att läsa på distans två veckor innan terminsstart.
Undervisningens upplägg
Cirka två gånger per termin samlas du och dina kurskamrater för gemensamma laborationer och övningar vid någon industriell anläggning eller ett av de tre universiteten.
Behörighet
Grundläggande behörighet + Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c eller Matematik D
(Äldre gymnasiebetyg)
Examen efter genomförda studier
Högskoleingenjörsexamen
Högskoleingenjörsexamen med inriktning mot elektroteknik, som översätts till Degree of Bachelor of Science in Engineering: Electrical Engineering.
Efter utbildningen
Redan i dag är det brist på utbildad personal inom området och bristen kommer att bli större inom en snar framtid. Som elkraftingenjör kan du arbeta med projektering av nya elproduktions- och distributionsanläggningar. Det kan vara allt från vatten- och vindkraftverk till småskaliga produktionsanläggningar eller anläggningar och nät i hela distributionskedjan av energin. Det behövs dessutom utbildad kompetens för att effektivisera och modernisera de anläggningar och system som redan finns.
Arbetslivskontakt
Kontakten med näringslivet är exceptionell. Utbildningen ges i samarbete med två andra universitet och branschorganisationen Energiföretagen.