Framtidsarbetet – Miun 2025
Rektor har inbjudit alla medarbetare att delta i Mittuniversitetets framtidsarbete – Miun 2025 – som startade i samband med rektors inspirationsdagar i augusti 2015.
Under 2015 och 2016 genomför vi ett framtidsarbete som alla är välkomna att delta i. Och vi gör det med det vetenskapliga samtalet som metod, där vi utmanar tanken om att det finns ett sätt att beskriva vår framtid och vår identitet. Flera perspektiv ska belysas, många röster ska höras och på så sätt ska vi nå förståelse och respekt för att det finns olika synsätt. Det är tillsammans som vi skapar vår framtid och det universitet vi vill vara.
Framtidsarbetet tar sikte på en ny utvecklingsplan som ska gälla från 2017. Arbetet består av tre delar: en seminarieserie, fem fallstudier och en summering i form av en bok där mångas berättelser om Mittuniversitetet ska beskrivas.
Seminarier
Seminarium 1 den 20 aug 2015:
Seminarium 2 den 5 februari 2016: Ut-bildnings-fabriken.
Information och anmälan seminarium 2
Seminarium3 och 4
Seminarium 3 med tema På (o)lika villkor genomförs tillsammans med Lika villkorsgruppen och sammanfaller med Lika villkorsdagen, troligen under vecka 18. Seminarium med tema Idéer om akademiskt ledarskap kommer att äga rum i samband med Rektors inspirationsdagar den 23–24 augusti.
Fallstudier
Syftet med fallstudierna är att utforska fem spänningsfält inom vår organisation, och då särskilt uppmärksamma olika perspektiv. Fem forskarpar med skilda ämnesmässiga och organisatoriska hemvister ska genom fördjupande och granskande insatser utforska var sitt inomorganisatoriskt spänningsfält.
Fyra av paren har kommit igång och har träffats både i helgrupp och i sina arbetspar. De har gjort en första plan för sitt arbete och identifierat några initierande aktiviteter. Det femte kontrastparet är ännu inte klart.
1. Angelika Sjöstedt Landén (SHV) och Ingela Bäckström (KMM) utforskar spänningsfältet bortom New public management (NPM). De planerar att inleda med en fallstudie och göra intervjuer bland medarbetarna för att lyssna in och bättre förstå hur det har varit, hur det är och hur vi ser på framtiden på Mittuniversitetet.
2. Mikolaj Dymek(MKV) och Peter Degerman (HUM) som arbetar med spänningsfältet språkets makt och maktens språk planerar att anlägga ett internt och externt perspektiv på området genom att i första hand ta sig an de dokument som rör forskningsstrategin samt Mittuniversitetets varumärke.
3. Kristina Zampoukos (TUG) och Bengt Gunnar (Bege) Jonsson, (NAT) tänker sig en intervjustudie med olika kategorier av anställda som första steg. Detta för att få en mer nyanserad bild av vad som upplevs som problematiskt i deras spänningsfält: arbetsdelningar och organisatoriska utmaningar.
4. Inga Carlman (EHB) och Peter Öhman (EVJ), som arbetar med universitetets styrningsrelationer – inifrån och ut och utifrån och in planerar ett uppstartsseminarium för att diskutera hur styrningsmekanismer påverkar och manövrerar Mittuniversitetets utveckling och vill därigenom identifiera områden, faktorer och problem som är värdefulla för deras fortsatta arbete.
5. Professioner i akademin och akademins professioner
Kontrastpar presenteras så snart det är klart!
Bok
Alla anställda fick i november 2015 en inbjudan via e-post att dela med sig kring sina erfarenheter och funderingar om Mittuniversitetet genom att skriva en kortare text/reflektion.