Här finner du kontaktuppgifter till universitetets jurister för juridisk hjälp angående vilka regler som gäller för universitetet i olika utbildningsfrågor, i samband med bland annat forskningsansökningar och samarbeten och andra juridisk frågor som har med myndigheten att göra.

Interiör Campus Sundsvall

Här finns också olika användbara avtalsmallar, användbara länkar till andra juridiskt relevanta sidor samt snart även mer information om disciplinärenden angående studenter, oegentligheter i anställningssituationen och annat.

Användbara länkar

Avtalsmallar

 

Mutor

Inledning

Anställda och uppdragstagare vid universitetet påverkas ständigt av andra och utsätter även andra människor för påverkan av olika slag. Sådana kontakter med omvärlden är nödvändiga för att kunna genomföra vårt uppdrag. Det är emellertid viktigt att processen är formellt korrekt och att man tar hänsyn till de gränser som finns för hur påverkan får se ut. Gränserna regleras i regelverken om mutor som gäller både offentlig och privat sektor, men enligt domstolspraxis blir bedömningen strängare inom offentlig sektor.

Vad är en muta?

Brottet ”tagande av muta” sker när du som anställd, uppdragstagare eller förtroendevald tar emot, begär eller inte tackar nej till en olämplig eller opassande förmån för din arbetsinsats eller ditt uppdrag. Det kan vara allt från rena ekonomiska transaktioner till resor, middagar m.m. Detta gäller också om du tar emot en förmån för någon annan än dig själv, exempelvis en anhörig eller god vän. Det behöver inte finnas något orsakssamband mellan förmånen och det sätt som en anställd/motsvarande utför sitt arbete, det vill säga mottagandet av mutan behöver inte innebära att givaren faktiskt gynnas.

”Givande av muta” är att lämna, utlova eller erbjuda en olämplig eller opassande förmån till en arbets- eller uppdragstagare. Det betraktas också som givande av muta att acceptera en begäran från en arbets- eller uppdragstagare om att få en olämplig eller opassande förmån.

Det är också ett brott att ta emot, godta ett löfte om eller begära en olämplig eller opassande förmån för att påverka någon annans beslut eller åtgärd vid myndighetsutövning eller offentlig upphandling. På motsvarande sätt är det ett brott att lämna, utlova eller erbjuda någon en olämplig eller opassande förmån för att han eller hon ska påverka någon annans beslut eller åtgärd vid myndighetsutövning eller offentlig upphandling.

Se mer om mutor på exempelvis den ideella organisationen Institutet mot Mutors hemsida.

Vad säger lagen?

Bestämmelserna om mutbrott finns i brottsbalken; se 10 kap 5 a-e §§. Den som gör sig skyldig till mutbrott kan dömas till böter eller fängelse. Det kan även bli aktuellt med arbetsrättsliga konsekvenser. De som ger och tar en muta kan även bli skadeståndsskyldiga gentemot mottagarens arbetsgivare.

Vilket är ditt ansvar som offentliganställd och anställd vid Mittuniversitetet?

Offentligt anställda har ett särskilt ansvar vad gäller mutor. Anställda eller uppdragstagare på Mittuniversitet ska inte ens kunna misstänkas för att låta sig påverkas av irrelevanta önskemål eller hänsyn i sitt arbete.

Vad ska du göra om en förmån erbjuds?

Ställ dig frågorna:

  • Är detta en förmån och varför erbjuds den mig?
  • Finns det en koppling mellan förmånen och mitt arbete?
  • Hur är förmånen utformad och vad är den värd?
  • Vilket inflytande har jag på min arbetsgivares relation med den som erbjuder förmånen?

Vilka förmåner är tillåtna?

Några exempel:

  • Enstaka befogade arbetsmåltider av vardaglig karaktär
  • Mindre varuprover eller enklare prydnadsföremål och minnesgåvor
  • Enklare uppvaktning på födelsedagar eller vid sjukdom

Vilka förmåner är aldrig tillåtna?

Några exempel:

  • Penninggåvor i kontanter, värdepapper eller liknande
  • Penninglån på särskilt gynnsamma villkor
  • Borgensåtaganden eller skuldsättning
  • Köpeskilling eller fordran, amortering eller ränta som efterskänks
  • Bonusarrangemang t ex vid varuinköp eller flygresor och hotellvistelser om förmånen tillfaller den anställde och inte arbetsgivaren
  • Att förfoga över fordon, båt, fritidsbostad eller liknande för privat bruk
  • Helt eller delvis betalda nöjes- eller semesterresor
  • Biobiljetter, biljetter till olika shower etc som inte har med anställningen att göra

Vad gäller för övriga erbjudanden om förmåner?

Avseende övriga erbjudanden om förmåner finns en gråzon där en skälighetsbedömning alltid måste göras. Risken ökar med gåvans värde. Ett bra sätt för dig som anställd att undvika svåra gränsdragningsproblem är att helt undvika att ta emot gåvor och förmåner. En gåva du avstått från kan du aldrig ångra!

Till vem kan du som anställd ställa frågor om mutor?

Ställ i första hand frågor till din närmaste chef, i andra hand till juristfunktionen.

Kom ihåg att ställningstagandet alltid är ditt eget. Att en förmån ”godkänts” av din chef eller annan person innebär inga garantier för att mutbrott skulle vara uteslutet.

Kontakt

Arne Wahlström

Chefsjurist|Head of Legal Affairs

010-142 88 83

Jon Öberg

Jurist|Jurist

010-142 78 97